Jsem oběť, hodnotí svou pozici Babišův pravděpodobný nástupce Pilný

18.05.2017 18:57

Poslanec Ivan Pilný, jenž se s velkou pravděpodobností stane nástupcem svého stranického šéfa v hnutí ANO Andreje Babiše v pozici ministra financí, šéfredaktorovi MF Dnes Jaroslavu Pleslovi v Rádiu Impuls prozradil, co si myslí o vládní krizi.

Jsem oběť, hodnotí svou pozici Babišův pravděpodobný nástupce Pilný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

„Příčinou vládní krize jsou především klesající preference ČSSD, které klesly až na hranici paniky,“ hodnotí situaci Pilný v rádiu, které si před pár lety Andrej Babiš koupil. „Vůbec nechápu, proč vznikla tahle nesmyslná krize, která vyhnala lidi do ulic,“ doplnil Pilný.

Celý problém s korunovými dluhopisy, které byly podle ČSSD příčinou krize,   je podle Pilného v tom, že jednokorunové dluhopisy měly být omezeny jen na státní dluhopisy. Pilný nechápe, proč byla brána otevřena také pro firemní jednokorunové dluhopisy. „Já jsem o tom mluvil s bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem a on to také nechápe,“ prozradil.

Na schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) prý ale dluhopisy nerozebírali. Už proto, že řešení těchto kauz je na nezávislé finanční správě a premiér Sobotka to respektuje. Předseda vlády se spíš zajímal o rozpočet na příští rok a o to, jak naložit s rozpočtovou rezervou. „Pak jsme probírali výstavbu jaderného bloku, protože je potřeba s tím pohnout, a pak jsme probírali elektrárnu v Turecku a spor s Diag Human,“ uvedl host.

Pokud se skutečně stane ministrem financí, což záleží na prezidentu Zemanovi, bude prý tlačit na to, aby skončilo plošné rozdávání státních dávek. „Já jsem určitě pro posilování toho sociálního jádra tedy, ale vše velmi adresně a ne, jak to dělá sociální demokracie,“ podotkl.

Nakonec prozradil, že se nevidí jako mesiáš, který vyřeší krizi, ale spíš jako oběť. „Já si nechci hrát na žádného mesiáše, který to zachránil, spíš jsem oběť, ale někdo tu odpovědnost už uchopit musel,“ shrnul svůj pohled na situaci. Zopakoval tak v podstatě slova Andreje Babiše, který také s vážnou tváří po volbách prohlašoval, že se tedy obětuje a stane se jedním z nejmocnějších politiků v zemi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…