Jsem z chudé rodiny. Neměli jsme doma ani toaletu, říká ukrajinský oligarcha, kterého rebelové vyhnali z Doněcku

30.06.2014 12:41

Časopis Týden nabízí profil ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova a zmiňuje jeho nynější potíže. Je na tom tak, že v důsledku událostí na východě Ukrajiny nejenže přišel o miliardy, ale také musel opustit svou rezidenci a uchýlit se do Kyjeva.

Jsem z chudé rodiny. Neměli jsme doma ani toaletu, říká ukrajinský oligarcha, kterého rebelové vyhnali z Doněcku
Foto: www.shakhtar.com
Popisek: Miloš Zeman s Rinatem Achmetovem, nejbohatším Ukrajincem

Rinat Achmetov pochází z Doněcku a na jeho příběhu se podle Týdne jasně ukazuje model platný v bývalém Sovětském svazu a postsovětských republikách. Tedy jak vznikaly velké majetky, a to od nuly k obrovským penězům. „Jsem z chudé rodiny. Bydleli jsme v domě o velikosti dvaceti metrů čtverečních. Spali jsme na podlaze, na rozkládacím lůžku, v domě jsme neměli toaletu ani koupelnu,“ cituje týdeník jeho dřívější vyprávění o dětství.

Achmetov však šel studovat ekonomii a po skončení studií prý začal rovnou podnikat. Stal se mimo jiné jedním ze zakladatelů společnosti ARS, která se specializovala na obchod s uhlím. Týden uvádí, že podle některých zdrojů tehdy údajně navázal kontakty s mafií v Doněcku a podílel se na jejích aktivitách včetně odstraňování nepohodlných lidí. Achmetov však napojení na organizovaný zločin popírá.

V roce 1995 založil Doněckou městskou banku a následně zakoupil fotbalový klub Šachtar Doněck, vypočítává časopis Týden jeho úspěchy a aktivity. Tím prý ale jeho cesta mezi nejbohatší Ukrajince nekončí. Dále třeba privatizoval státní podniky a postupně vybudoval své impérium.

Fungovali jako tandem

S tím, jak Achmetov bohatl, se také začal podle Týdne zapojovat do politiky. Časopis zmiňuje už jeho angažmá v případu Viktora Janukovyče. Achmetov údajně přesvědčil tehdejšího prezidenta Kučmu, aby Janukovyče jmenoval gubernátorem Doněcké oblasti. „Oni od samého počátku vždycky fungovali jako tandem. Janukovyč dělal politickou kariéru a Achmetov byznys,“ cituje týdeník vyjádření pro MF Dnes ukrajinského politologa Jermolenka. Toto spojenectví mu prý umožnilo získat v privatizaci další významné podniky. Horší časy mu ale nastaly v době, kdy byl prezidentem Viktor Juščenko a premiérkou Julija Tymošenko. Tehdy byl i vyšetřován a dokonce se prý na nějakou dobu uchýlil do zahraničí. Nicméně nastal obrat a Achmetov se za Stranu regionů stal poslancem.

V současné ukrajinské krizi se jednoznačně postavil proti rebelům, kteří chtějí připojení k Rusku nebo alespoň samostatnost východní Ukrajiny. A to ohrožuje jeho i majetek. Tento postoj se mu podle Týdne nevyplatil. Proruští ozbrojenci mu pohrozili znárodněním majetku. Achmetov byl prý nucen opustit svou rezidenci v Doněcku a nyní se zdržuje v Kyjevě. Hodnota jeho jmění prý kvůli krizi stále klesá. Za poslední rok se cena jeho majetku v důsledku vnitřní krize snížila zhruba o pětinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…