Jsme Česká odposlechová republika, nadává Martin Fendrych

19.06.2014 12:23

Novinář Martin Fendrych varuje v důsledku usnesení Nejvyššího soudu, že policejní odposlechy lze použít i na jiný trestný čin, než na který byly nasazeny, před nárůstem nekontrolovaného „špiclování". Ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz píše také o přístupu vlády, který je ve věci kontroly policie a tajných služeb bezzubý.

Jsme Česká odposlechová republika, nadává Martin Fendrych
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lobbista Roman Janoušek

Policejní odposlechy hrají podle Fendrycha v poslední době čím dál větší roli. Ačkoli jsou ze zásady neveřejné, unikají ze spisů. A detektivové prý „uši" víc a víc nasazují. Komentátor upozorňuje, že jde o mimořádně závažný zásah do soukromí odposlouchávaných lidí. Hojnějšímu využití již pořízených záznamů jsou navíc nakloněni také soudci Nejvyššího soudu (NS).

Jde o to, zda je možné záznamy soukromých hovorů využít k jinému trestnímu činu, než na jaký byly nasazeny. Novinář zmiňuje příklad lobbisty Romana Janouška, který byl odposloucháván v tzv. kauze Nagyová, ale záznamy hovorů použil i soudce, který řešil jeho autonehodu. Tedy naprosto jiný, s případem Jany Nagyové nesouvisející příběh.

Komentátor nesouhlasí s výkladem usnesení NS soudcem Okresního soudu v Teplicích Miroslavem Čapkem, který vyvodil, že odposlechy Janouška v kauze jako důkaz použitelné byly. Fendrych to považuje za podivné.

Celý komentář Martina Fendrycha najdete zde.

„U Janouška policie řešila dopravní nehodu s těžkým ublížením na zdraví. Ta nenaplňuje požadavek, že odposlechy mohou být nasazeny u trestných činů, jejichž dolní hranice horní sazby činí osm let vězení. Jenomže policisté Janouška obvinili z pokusu o vraždu ženy, kterou srazil. Tam už podmínka trestní hranice splněna byla. Jenomže soudce v první instanci Janouška neshledal vinným z pokusu o vraždu!" upozorňuje novinář.

Fendrych postrádá adekvátní kontrolu

Z toho podle něj plyne, že pro policii je výhodné nasadit vyšší trestní sazbu, protože pak bude moct využít případné odposlechy ze zcela jiných kauz. A to pokládá Fendrych za nebezpečné. A ačkoli se v České republice s odposlechy nešetří, kontrola dle jeho názoru rozhodně pokulhává.

„Máme novou vládu, která slibovala, že bude věci dělat jinak. Zatím moc nedělá. Kontrola policie a tajných služeb zůstává beze změny, bezzubá. Kontrola odposlechů politická a na nic. Měla by být aktivní, občanská a měla by smět nahlížet i do živých, probíhajících případů. Jinak jsme už zase Česká odposlechová republika neboli ČORka," uzavírá Martin Fendrych na serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…