Jsme křesťanská země, řekl premiér. A má problém

21.04.2014 19:26

Britský premiér David Cameron prý podporuje odcizování Velké Británie, když veřejně prohlásil, že by se země měla otevřeně hlásit ke své křesťanské víře. 55 veřejně známých osobností pak Camerona v dopise nařklo z poškozování britské společnosti. Zprávu přinesl britský server The Telegraph.

Jsme křesťanská země, řekl premiér. A má problém
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Cameron 16. dubna prohlásil, že by Velká Británie měla dávat větší prostor církvím a církevním společnostem. Svou zemi pak označil za křesťanskou a odmítl názory, že by britský veřejný život měl zůstat striktně neutrální ve věcech víry.

Cameron podporuje sektářství a rozděluje společnost

O několik dní později 20. dubna pak The Telegraph informoval o veřejném dopise, který sepsali spisovatelé, vědci a filozofové. Premiér Cameron podle nich svými výroky podporuje sektářství a rozděluje společnost.

Osobnosti, mezi kterými je spisovatel Terry Pratchett nebo vědci ocenění Nobelovou cenou, tvrdí, že žádný zvolený člen vlády nesmí upřednostňovat jedno náboženství nebo víru. Cameron přitom o křesťanské víře mluvil opakovaně.

Výroky premiéra mohou negativně ovlivnit politiku i společnost

Podle významných britských osobností by mohly mít Cameronovy výroky negativní dopady na politiku a společnost. Argumentují, že neexistuje důvod, aby byla Velká Británie chápána jako výhradně křesťanská země.

Výzkum z roku 2011 ukázal, že počet lidí hlásících se ke křesťanské víře klesl. V roce 2001 se k této víře hlásilo 72 procent lidí, o deset let později to bylo jen 59 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…