Jsme národ rasistů, vyžírků a hokynářů, píše do novin o Češích slavný ekonom Sedláček

14.08.2014 12:27

Známý extravagantní ekonom Tomáš Sedláček pravidelně každý čtvrtek píše do Hospodářských novin. Tentokrát se ostře vymezil proti xenofobii. Tu podle něj často projevují Češi už neuvěřitelnou formoulací „Já nejsem rasista, ale...“.

Jsme národ rasistů, vyžírků a hokynářů, píše do novin o Češích slavný ekonom Sedláček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Touto větou se podle Sedláčka zásadně představují čistokrevní rasisté. „Jsou to věty `uvědomělých rasistů, kteří se někde dovtípili, že rasismus je špatný, ale Romy, nebo cikány, tedy rasu, rádi nemají.“ Takový úvod podle něj nedává nikomu právo na rasistické výlevy.

Sedláček sám na to prý má osvědčenou metodu. Nejprve mluvčího varuje, ať si dá pozor, protože on sám (Sedláček) je původem Rom, Žid, Němec a ke všemu zrzek. Pak se prý vždycky zeptá, kolik Romové rozpoutali světových mordů. „Táži se, když už budeme soudit rasy, zda čistá bílá pleť toho čistého zla v dějinách nenapáchala násobně víc,“ pokračuje ve svém argumentačním řetězci. A nakonec se prý vždycky zeptá, který Rom krade tak ve velkém jako čeští manažeři v čistých košilích a nejmodernějších kravatách.

Celý text v placené části serveru Ihned.cz ZDE

Primitivní myšlení, soudící na základě rasové příslušnosti, napáchalo podle něj v dějinách tisíckrát více zla než jakákoliv „pozitivní diskriminace“, na kterou se dnes s takovou oblibou útočí.

Pak Sedláček přechází k definici rasismu, který podle něj může mít řadu podob. Například to, že tykáme vietnamskému prodavači v jeho vlastní prodejně, nebo přihlouplé výroky našich poslanců. „Podněcování k rasové nesnášenlivosti a zlehčování či přímo popírání holokaustu je trestným činem a politici by měli být souzeni extra tvrdě,“ varuje zákonodárce. Výmluvu, že to tak politik třeba nemyslel, doporučuje řešit podle sloganu dopravní kampaně: Nemyslíš, zaplatiš.

„A ještě se bavím termínem nepřizpůsobiví spoluobčané,“ pokračuje ekonom. On sám prý člověku, který toto řekne, vždycky odpoví, že mnohem horší je občan přizpůsobivý - nejlépe všemu přizpůsobivý. Ideologii, úplatku, nebo neodolatelné obchodní nabídce.

Lidi bychom podle něj měli dělit jen podle toho, kteří dodoržují zákony, a ne podle toho, jak se chovají. „Kdyby se k nám takhle choval zbytek Evropy, tak jsme už dávno zaškatulkovaní jako zloději, kverulanti, vyžírkové (navíc neschopní) a hokynáři. Zejména prý proto, že se dnes hokynářství stalo i naší oficiální zahraniční politikou."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…