Jsme připraveni na ebolu? Lékař hovořil v rádiu o smrtelné nemoci

17.10.2014 18:22

Je jen otázkou času, kdy se v Česku objeví ebola? Dokážeme si se smrtelnou nemocí poradit? Jsou přijatá opatření dostatečná? Těmito otázkami se zabýval pořad Dvacet minut Radiožurnálu. Hostem Heleny Šulcové byl dnes předseda Sekce tropického a cestovního lékařství František Stejskal z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Jsme připraveni na ebolu? Lékař hovořil v rádiu o smrtelné nemoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Do dnešního dne zdravotníci napočítali 8 914 nakažených, z toho 4 447 lidí krvácivé horečce podlehlo. Nejvíce postižené země jsou Sierra Leone, Guinea a Libérie. Podle WHO překročí počet nakažených do konce týdne devítitisícovou hranici.

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) předpovídá, že pokud svět nezačne vyvíjet větší úsilí v boji proti ebole, počet nakažených by mohl do dvou měsíců každý týden stoupat o 5 až 10 tisíc.

Můžeme očekávat, že se ebola u nás vyskytne? Doktor Stejskal připouští, že to nelze vyloučit, zejména pokud se virus bude nadále dlouhodobě šířit Afrikou. „Je to určitě možné, my to nedovedeme předpovědět, ale pokud se bude dál šířit v Africe, pak je pravděpodobné, že k tomu může dojít,“ uvedl.

Jsme stále trénováni a cvičíme se na zvládání epidemií

Odborník na infekční choroby popsal, jak se lékaři i sestry připravují na případnou nutnost postarat se o nakažené pacienty.  Posluchače ujistil, že tým odborníků je připraven a stále se organizují cvičení, která mají zdravotníky vyškolit. Poukázal pouze na obecný problém, že je málo sester i lékařů, a není možné je tudíž vzít z pracovišť, kde působí, a vyčlenit je pouze pro péči o případně infikované ebolou.

V Těchotíně v Orlických horách stojí unikátní nemocnice pro případ biologického útoku či vážných infekčních chorob. Českou republiku přišla na 1,75 miliardy korun a její roční provoz se vyšplhá až k 120 milionům. František Stejskal potvrdil, že se s tímto zařízením počítá, pokud by se u nás nákaza u lidí projevila. Právě tam se prý koná řada cvičení a školení. Protože odborníci se musí naučit pracovat s nezvyklým zařízením i pomůckami. Lékař Radiožurnálu popsal například celý oblek s kuklou, který by měl zdravotníky uchránit před nákazou. V Těchotíně jsou prý i figuríny, na kterých se cvičí například odběry krve a další náročnější úkony. Takto proškoleno je prý zhruba 30 lékařů a dvojnásobek sester.

Bohužel ani speciální pomůcky prý nemohou stoprocentně nákazu vyloučit. Co způsobilo, že se například infikovala sestra ve Španělsku, která měla ochranné prostředky k dispozici? „Mohou to být chyby při svlékání toho ochranného oděvu, ona manipuluje s různými předměty, a pokud na nich jsou sekrety, tak přes poraněnou kůži může k nákaze dojít.“ Lékař uvedl, že při větším počtu těžkých pacientů je riziko nakažení zdravotníků velké.

Zachytit případné nemocné už na letiští je velice důležité

Bezpečnostní rada státu rozhodla o zavedení vstupního screeningu u pasažérů letadel s místem určení pro přistání na Letišti Václava Havla Praha. S určitou modifikací se toto opatření týká i dalších českých mezinárodních letišť. Opatření začnou platit už příští týden. Doktor Stejskal považuje za velmi důležité, aby se právě už na letištích vytvořila bariéra a všichni, zejména ti, kteří přilétají z oblastí, kde se ebola vyskytuje, určitou kontrolou prošli. „Nechci hodnotit, jestli jsou bezpečnostní opatření zavedena moc brzy, nebo akorát. Ale zachytit už na letištích nemocné lidi, kteří přijíždějí ze západní Afriky, je důležité,“ míní odborník.

Cestující budou vyplňovat příletovou kartu. Příletová karta obsahuje osobní údaje zahrnující mimo jiné i místo pobytu na území ČR, očekávané změny pobytu na území ČR v období 42 dnů (tedy dvojnásobku inkubační doby nákazy) a plánovanou dobu opuštění území ČR v uvedené době. Cestující budou také odpovídat na otázky ohledně zdravotního stavu, zda nemá teplotu a podobně. Lidem, kteří v době do 42 dnů přede dnem příletu na území České republiky pobývali v kritických zemích, nařízení navrch ukládá povinnost lékařského vyšetření na Letišti Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…