Jsme rukojmím firmy Haguess, stěžuje si "zimní primátor"

07.02.2011 6:02

Primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS) označení "zimní primátor" příliš nevadí. Má jen jediné přání - aby ve své funkci něco dokázal. Třeba změnit podmínky vztahu magistrátu a firmy Haguess.

Jsme rukojmím firmy Haguess, stěžuje si "zimní primátor"

Pražskému primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS) se v kuloárech začalo přezdívat "zimní" primátor. On sám předestírané časové omezení svého mandátu kategoricky neodmítá.

Stačí jen stopa...a bude to úspěch

"Kdyby zůstala alespoň nějaká stopa po mně jako po zimním primátorovi, tak to budu považovat za úspěch," uvedl Svoboda v nedělních Otázkách Václava Moravce. Svobodovo označení přitom souvisí se stížností na regulérnost pražských voleb. Tu přitom řeší i Ústavní soud.

V pořadu hlava metropole hovořila ale také o protikorupční radě, která má na jeho popud po vzoru Národní ekonomické rady vlády (NERV) vzniknout právě v Praze. "První úlohou, kterou se bude rada zabývat, bude vyřešení toho, co je status quo protikorupčního boje," uvedl Svoboda s tím, že v boji s korupcí je nejdůležitější prevence.

V souvislosti s korupčním jednáním, jímž Praha neblaze proslula zejména co se týče zakázky na čističku odpadních vod nebo kartu Pražana Opencard se v Otázkách Václava Moravce dostalo právě i na toto téma.

Haguess má prý Prahu v hrsti

Primátor v nich totiž připustil, že firma Haguess, která za celým projektem Opencard stála, má současný pražský magistrát v hrsti.

Na dotaz moderátora Václava Moravce, zda je Praha de facto rukojmím firmy Haguess odpověděl posmutněle: "Ano, nemáme šanci do některých věcí vůbec zasahovat." Svoboda ale dodal, že do budoucna by chtěl současnou situaci změnit.

K tématu: Praha přebírá správu opencard. Počítá s krizovým scénářem

"Majetkové zajištění, ochrana osobních dat je majetkem firmy Haguess, to je problém, který musíme vyřešit, abychom mohli projekt spravovat," nastínil cíle s tím, že vypovězením smlouvy s firmou by se situace nevyřešila.

Projekt Opencard rozjel magistrát ještě pod vedením bývalého primátora Pavla Béma. Jedná se o kartu, kterou Pražané mohou využívat například coby tramvajenku, nebo průkazku do knihovny. Celá zakázka je ale opředena mnoha nejasnostmi.

Opencard už řeší policie

Protikorupční policie navíc v souvislosti s projektem  obvinila někdejšího úředníka pražské radnice. Muž je stíhán pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku, za který hrozí až dvouleté vězení.

Více čtěte:

  • Opencard porušuje zákon, Praha bude platit
  • Úřad požaduje anonymní Opencard, úředníci se kroutí
  • PirateLeaks si brousí zuby na Opencard
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

    16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

    „Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…