Jsme šťastný národ, po velké reformě máme 93 náměstků ministrů

01.07.2015 8:05

Jen 66 náměstků pracovalo na ministerstvech ještě v prosinci 2013. Do včerejška jejich počet narostl na 93. Jenže zatímco do včerejška mohli ministři okamžitě po svém jmenování rozjet výměny náměstků, ode dneška v souvislosti s počátkem platnosti služebního zákona budou mít situaci složitější. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Jsme šťastný národ, po velké reformě máme 93 náměstků ministrů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

„Pokud teď budou chtít politici změnu v křesle třeba náměstka, budou nuceni sepsat, proč se s dotyčným chtějí rozloučit. A musejí pamatovat i na správní soud, který jejich rozhodnutí může zvrátit,“ upozorňuje list na zásadní změnu, platnou právě ode dnešního dne. Nemohl by se tak opakovat případ jako bylo nedávné odvolání prvního náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta. To se odehrálo jen několik málo dní před přechodem tuzemské státní správy pod ochranná křídla služebního zákona. „Přitom při Wagenknechtově odvolání nezazněly jasné argumenty,“ podotýká deník.

Upozorňuje na to, že současná vládní koalice má jedinečnou moc, může využít přechodové fáze a obsadit úřady svými lidmi. Tuto moc také pilně využívá.

Z osmi Zaorálkových náměstků lze jen tři označit za kariérní diplomaty

Například na ministerstvu zahraničí se skokově zvýšil počet náměstků. Při nástupu Lubomíra Zaorálka do funkce zde pracovali jen tři, aktuálně už jich je osm. Ovšem jen tři lze označit za kariérní diplomaty. Za ČSSD jsou na úřadě náměstci Lukáš Kaucký, Jakub Kulhánek a Martin Pros. Se Zaorálkem přišel do Černínského paláce také Petr Drulák, který má blízko k ČSSD.

Růst počtu náměstků kritizuje bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Proč má být na ministerstvu zahraničí osm náměstků?“ diví se.

Počet náměstků narostl i ve většině dalších ministerstev. Podle harmonogramu uvádění služebního zákona do praxe by ale současní náměstci pro řízení sekcí měli do roka projít konkurzy. Podle listu nicméně budou ve výhodě oproti ostatním uchazečům. „Mohou totiž počítat s podporou ministra, který si je na rezort přivedl. Navíc státní tajemníky, kteří do výběrových komisí jmenují vlastní zástupce, také do tajemnické funkce uváděl zpravidla stejný ministr,“ upozornil list. „Lze čekat, že mu projevenou důvěru vrátí,“ řekl deníku vysoce postavený státní úředník, který si nepřál být jmenován.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…