Jsou chvíle, kdy se za členství v KSČ stydím, přiznal prezidentský kandidát Dlouhý

11.12.2012 23:20

Prezident by měl bojovat s korupcí hlavně svými slovy, hlásá kandidát do čela země Vladimír Dlouhý. Jako i někteří další uchazeči o tuto funkci, i on totiž v minulosti působil v komunistické straně. Jak přiznal v Hyde Parku na ČT 24, není na to vůbec pyšný.

Jsou chvíle, kdy se za členství v KSČ stydím, přiznal prezidentský kandidát Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Rýpavým lidem pak klade otázku: "A co jste v té době dělali vy?" Vládu s komunisty by prý v žádném případě nejmenoval. V případě svého zvolení by se snažil atmosféru ve společnosti změnit k lepšímu.

Pokud by on sám nekandidoval na nejvyšší politickou funkci v zemi, svůj hlas by věnoval Karlu Schwarzenbergovi. „Po lidské stránce je mi nejblíže, přestože se v mnoha otázkách zahraniční politiky neshodneme,“ uvedl.

Dlouhý veskrze kladně hodnotil i prezidenty České republiky od roku 1989. Za největší úspěch Václava Havla považuje právě listopadový převrat, který přinesl do země demokracii. „Byl základním hybatelem celé revoluce a představoval morální autoritu,“ chválil ho. V některých otázkách zahraniční politiky byl ale podle jeho názoru naivní.  „Učinil několik rozhodnutí, s nimiž rozhodně nesouhlasím, například když podpořil bombardování Bělehradu. Nechci o tom ale mluvit, Havel byl nad politikou, nad životem, to byl prostě Havel.“

Klaus má smůlu, že je Čech

Respekt chová i k současné hlavě státu, Václavu Klausovi. Cení si ho prý zejména proto, že se nebojí většinové kritiky a dokáže i přes nevoli ostatních prosadit svůj názor. „Možná má smůlu, že je Čech, se svými schopnostmi by se prosadil ve větším státu mnohem více,“ míní prezidentský kandidát. Klausovy vlastnosti ho ale podle něj činí velkým na straně jedné a bohužel zranitelným na straně druhé. „Jeho pochybení pramení z toho, že své postoje a názory často přetahuje do absurdních rovin.“

Dokázal by i on jít proti proudu? Podle svého vlastního mínění ano. „Politik se občas musí postavit proti většinovému názoru obyvatel. Ale měl by se zamyslet nad tím, proč je jeho názor v takovém rozporu s většinovým,“ myslí si Dlouhý. Důležité je podle něj dát jasně svůj názor najevo, proto by ve funkci prezidenta buď zákony podepisoval, nebo vetoval, ale nikdy by je nenechal nepodepsané.

Na členství v KSČ pyšný není

Na přetřes se dostala i Dlouhého komunistická minulost. „Členství v KSČ není ničím, na co bych měl být pyšný. Jsou chvíle, kdy se za něj stydím, obzvlášť když potkám lidi, kterým režim nějakým způsobem poškodil,“ přiznává. Podobné dotazy a neustálé omílání tohoto tématu ho prý ale již rozčilují. „Začínám být naštvaný, když mi to lidi masově vytýkají. Mám pak chuť se jich ptát – a co se jste v té době dělali vy?“

Jeho rodina byla levicově orientovaná a kvůli tomu podle jeho slov neměl v hlavě pomyslné červené světýlko, které by ho varovalo, jak moc špatnou věc dělá. V osmdesátých letech se prý názorově ztotožnil se skupinou mladých lidí, kteří zastávali protirežimní postoje. „Je rozdíl mezi členy, kteří byli tehdy v komunistické straně a kteří jsou tam teď. Tím ale samozřejmě svoje členství neomlouvám,“ zdůraznil Dlouhý.

Vládu s komunisty by nejmenoval

Na otázku, zda by jmenoval vládu s komunisty, odpověděl rychle. „Abdikoval bych,“ prohlásil. Odmítl by takovou vládu odepsat už jen proto, že KSČM mají stále ve svém názvu strany slovo „komunistická“, tedy vyznávají ideologii, která je podle jeho názoru v rozporu s Ústavou. Proti srsti jsou mu především komunisté, kteří i dnes blahořečí zlomový únor 1948.

Politické průzkumy příliš Dlouhému nepřejí. „Bylo by naivní hned napoprvé čekat úspěch,“ přiznává Dlouhý, ale vzápětí dodává, že i přes to do přímé volby prezidenta vstoupil s nadějí a optimismem. V současné době ještě však není jisté, zda Nejvyšší správní soud přijme jeho stížnost a do volby jej navrátí. Pokud by tak neučinil, má Dlouhý ještě možnost odvolat se přímo k Ústavnímu soudu. „Nechci sek tomu příliš vyjadřovat, dokud nebudu v ruce držet rozsudek a odůvodnění od NSS,“ pověděl opatrně. Z emotivního hlediska by to ale tak vysoko hnát už nechtěl. „Nechci, aby se kvůli mně termín volby prezidenta musel odložit, navíc bych se nerad stal pěšákem ve hře proti přímé volbě.“

Zklamání ze současné politiky

Současnou českou politickou situací je zklamán. Vidí to jako důsledek nevhodného propojení politických a hospodářský zájmů. Poslední hřebíček do rakve zasadily podle něj Věci veřejné, které vsadily ve svém programu na boj proti korupci, a pak se ukázalo, že celá jejich politika je jen podnikatelský záměr.

Právě odklonem od Věcí veřejných získala vicepremiérka Karolína Peake jeho sympatie. Je přesvědčený, že je to vzdělaná a pilná dáma, která udělá vše, co bude v jejích silách, aby ministerstvo obrany dobře vedla. Přesto s jejím jmenováním do čela rezortu příliš nesouhlasí: „Politik by měl čuchat politickou atmosféru v zemi a tohle je jen krok, který veřejnost pobouří, ať už svou práci bude odvádět dobře, či nikoliv.“

„Prezident by měl mnohem více mluvit o korupčních skandálech a mluvit, mluvit, mluvit, více možností k boji nemá. Měl by nastartovat proces očisty,“ nastiňuje svou představu ideální osoby v čele země. „Chtěl bych být prezidentem všech občanů,“ prohlásil. Ve svém okruhu má prý Dlouhý lidi, které by si v případě zvolení dokázal představit jako svého „Širokého a Bystrozrakého,“ avšak jména prozradit odmítl. Debatu zakončil s úsměvem na rtech, že pokud jej lidé zvolí, bude prvním prezidentem republiky bez kníru. Vousy mu prý nechtějí příliš růst.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…