Jste Rom? Nechci, slyšel český umělec. Našel zastání, ale také výsměch: Hošíku...

26.05.2020 13:01

Herec Jan Cina se nestačil divit, když přemýšlel o tom, že by koupil pozemek, realitní makléř se ho ptal, zda náhodou není Rom. Server Romea požádal Cinu o rozhovor a dozvěděl se od něj podrobnosti o celém incidentu. Cina prý podal na makléře stížnost. K případu se vyjádřil i bývalý poslanec Tomáš Úlehla, jenž byl před lety vyloučen z ODS.

Jste Rom? Nechci, slyšel český umělec. Našel zastání, ale také výsměch: Hošíku...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Jan Cina

Jan Cina ve svých 32 letech uvažoval o tom, že koupí pozemek někde v ústraní, aby mohl odpočívat daleko od všeho shonu. „Můj partner Péťa Vančura a já jsme chtěli koupit nějakou půdu, místo v přírodě, kde bychom mohli strávit nějaký čas,“ uvedl Cina. Se svým nápadem však tvrdě narazil. Makléř, přes kterého si chtěl pozemek koupit, se ho totiž ptal, zda náhodou není Rom.

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí

Server Romea.cz poznamenal, že otec známého herce je Rom a část jeho rodiny pochází z východního Slovenska. Sám herec prý v minulosti nemusel čelit takový problémům jako Romové, protože podle serveru Romea.cz neodpovídá tomu, jak si většinová česká společnost Romy představuje. Přesto byl tím, co zažil, velmi zaskočen.

Hrozně mě to zaskočilo. ... Osobně mi to neublížilo, nemám pocit nějaké osobní křivdy, ale neuvěřitelně mě to zklamalo,“ poznamenal Cina. Původně si myslel, že třeba i sám makléř je Rom a mohou mít nějaké společné známé. Ale když slyšel, že se ho makléř ptá na romský původ, protože by původnímu majiteli pozemku mohlo vadit, že ho chce koupit Rom, to Cinu šokovalo.  

Už z principu se prý rozhodl podat na makléře stížnost. „Ve stížnosti jsem vysvětlil, co se přihodilo, proč mi to bylo nepříjemné a že to zjevně nebyl ojedinělý incident,“ pokračoval. „Řekl jsem mu, že pokud má majitel problém s Romy, už od něj nemám zájem nic kupovat, nemám zájem o koupi nemovitosti za těchto podmínek,“ dodal ještě.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

Jednání makléře ho zaskočilo, protože žije v prostředí, v němž se s rasistickými narážkami potýkat nemusí. Letos v létě prý vyrazí na východní Slovensko, aby po svých romských kořenech z otcovy strany zapátral.

V minulosti udělal ještě jednu podobnou zkušenost. Opět šlo o bydlení, sháněl prý místo, kde by s partnerem Péťou mohli složit hlavu. Po telefonu mluvil s makléřem a vše se zdálo v pořádku. Jenže když se viděli osobně a vyšlo najevo, že jde o pár dvou mužů, jednání makléře ochladlo.

Exposlanec ODS Tomáš Úlehla Cinovi na sociální síti vzkázal, že se nesmí makléřovu chování divit.

„Nevím, čemu se neznámý hošík tak diví, dotaz realitního makléře byl zcela legitimní, a stejně tak ne každý musí jásat nad soužitím dvou stejných pohlaví. Časem snad vyzraje a nebude se chtít zviditelňovat takovým trapasáckým způsobem v bulváru, ale pokud se už nyní cítí jako ‚hvězda‘, když zatím nic významného nedokázal, tak zřejmě jinou ‚cestu ke slávě‘ nemá... chudák klučina, pardon kluCina,“ poznamenal někdejší zákonodárce. A přidal několik smajlíků.

Jedním dechem dodal, že se stejně kriticky dívá i na zpěváka Radka Bangu. „Stejný názor jsem měl a mám na obdobnou fňuknu Radoslava Bangu... ten to se svým frackovstvím dotáhl k ještě větší ‚dokonalosti‘,“ napsal.

Tomáš Úlehla kritizoval Jana Cinu

Tomáš Úlehla kritizoval Jana Cinu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…