Jste extremista, vmetla Zahradilovi jeho kolegyně. Ostrá debata europoslanců přinesla i další perly

26.02.2014 22:01

Nefunguje to dobře. Tak ohodnotil spolupráci mezi Evropskou unií a Českou republikou europoslanec za ČSSD Richard Falbr v debatě s českými europoslanci v České televizi. Diskuze, kterou moderoval Václav Moravec, se dále zúčastnila Zuzana Roithová, která v Evropském parlamentu hájí barvy KDU-ČSL, Jan Zahradil za ODS a Miloslav Ransdorf za KSČM.

Jste extremista, vmetla Zahradilovi jeho kolegyně. Ostrá debata europoslanců přinesla i další perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Volby do Evropského parlamentu se pomalu blíží, v Česku se uskuteční 23. a 24. května tohoto roku. Všichni přítomní europoslanci se v debatě shodli, že by nový Evropský parlament měl zapracovat na tom, aby více vycházel vstříc zájmům jednotlivých členských států.

Falbr prohlásil, že pokud Češi chtějí hrát v budoucím Evropském parlamentu větší roli, musí změnit především své vlastní chování. „My jsme se takhle chovali už za Rakouska-Uherska, kdy se vládnoucí říši dařilo vyřešit všechny problémy s Moravany, ale nikdy s Čechy. Pořád si jen stěžujeme a nic neděláme pro změnu,“ rýpl si do Čechů.

Domnívá se také, že výrazný vliv na postavení České republiky v rámci Evropské unie měl bývalý prezident Václav Klaus, a to prý bohužel velmi negativní. Zahradil s ním ale v tomto nesouhlasil. „Český občan vnímá EU realisticky, promítá do svého pohledu vlastní zkušenosti a názory. A evropské orgány strkají nos do věcí, do kterých by jim nemělo nic být. Takže ten narušený vztah je čistě v očích voliče,“ namítl.

Roithová označila následně Ransdorfa i Zahradila za extremisty, čímž europoslance za ODS velmi popudila. „Jedním z cílů nového parlamentu bude, abychom se začali bavit normálně, aby kritika nebyla brána jako extremismus,“ odvětil jí, načež se ho Moravec s úsměvem na rtech zeptal: „Ukažte mi, kdy se politik baví normálně?“

Ransdorf: Předně se musí snížit nezaměstnanost

A jaké výzvy budou ležet před novým Evropským parlamentem? Podle Ransdorfa především problém nezaměstnanosti a odbyrokratizování Evropské unie. „Samozřejmě, lidem se opět lže. Ve skutečnosti je v zemi 11,5 procenta lidí bez práce, teda přibližně dva miliony lidí. A v EU jsou jen tři země, které by na tom byly hůře,“ počítal.

Problém byrokracie je podle jeho názoru neméně závažný, protože jim svazuje ruce. „Byrokracie je strašná. Někdy si připadám jak ve státní plánovací komisi, to jsou samé různé cíle, plány, nesmyslná procenta a další nesmysly, a na druhé straně nám utíkají vážné problémy,“ stěžoval si Ransdorf.

Podle Roithové se však problém přemíry „papírování“ už dávno řeší a poukázala na fakt, že během posledních devíti let Evropská unie přijímala horizontální směrnice, které jednotlivá nařízení sjednocují do vyšších logičtějších celků. Česká republika nicméně prý patří mezi země, která směrnice pozlacuje, jinými slovy přidává ještě své vlastní, které tvoří až 25 procent výsledných regulí.

„To je pravda,“ souhlasně pokýval hlavou Falbr a dodal, že společná unijní politika je jen fikce. Deziluze občanů ze členství v Evropské unii pak podle jeho názoru pramení nejen z nezaměstnanosti, ale i ze skutečnosti, že se průmysl stěhuje mimo evropské země. A sama unie prý až nyní uznala, že je to problém.

„My budujeme kapitalismus už dvacet let, a jak to vypadá. Ty novelizace, například nový občanský zákoník, to je hrůza. Nejlepší mají Holanďané, proč jsme to prostě nepřeložili,“ kroutil hlavou nad stavem české politiky.

Podle průzkumu České televize přibližně 68 procent Čechů je přesvědčeno, že do jejich země proudí potraviny mnohem horších kvalit než do ostatních evropských zemí. „Je jen na zákazníkovi, co si koupí, politici ho nemají vodit za ručičku. Oni jen musí nastavit pravidla, aby to zákazník poznal,“ pokrčil rameny Zahradil.

Doufá, že se situace v Evropské unii zlepší. Podle jeho názoru je totiž Evropský parlament rozčleněn na dvě frakce, a to evropské lidovce a evropské socialisty. A každý s jiným názorem je prý označen za extremistu, čímž opět reagoval na poznámku Roithové. „Tyto dvě frakce tlačí k tomu, aby pravomoci šly směrem nahoru, ne dolů. Panuje tu pokrytectví od lidovců,“ dodal jejím směrem.

„Když stojí v čele Evropské komise José Barroso, což ve španělštině znamená bláto, tak co můžeme čekat,“ pokrčil Falbr rameny.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…