Jste jen cvičené opičky bez svědomí! Posraný přívoz za padesát milionů! Seznamte se s novým slovenským premiérem

01.03.2020 12:16

Evropští političtí komentátoři se od sobotního pozdního večera učí nové slovenské jméno. Igor Matovič se svým hnutím Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti jednoznačně vyhrál parlamentní volby a je zřejmé, že se stane novým předsedou vlády. Mezi komentátory v nočním volebním studiu slovenské i české televize převládala radost z konce hnutí Smer, mnozí ale vyjadřovali rozpaky z toho, co nový lídr bratislavské politiky předvede.

Jste jen cvičené opičky bez svědomí! Posraný přívoz za padesát milionů! Seznamte se s novým slovenským premiérem
Foto: Screen Youtube
Popisek: Igor Matovič, nový předseda slovenské vlády, v roce 2015

Rodilý Trnavan Igor Matovič, kterému v květnu bude 47 let, se v devadesátých letech hned po vysoké škole vrhl na podnikání a dokázal vybudovat síť regionálních novin. Po deseti letech přepsal firmu na manželku a dal se na politiku.

Založil občanské sdružení Obyčejní lidé, které upozorňovalo na nešvary lokální korupce. Mezi zakladateli byli převážně jeho příbuzní a zaměstnanci jeho novin. Před volbami v roce 2010 se domluvil s Richardem Sulíkem a hnutí dostalo čtyři místa na kandidátce strany Svoboda a solidarita.

Hned několik dní poté, co se stal poslancem, na sebe Igor Matovič upozornil tvrzením, že se jej přes jeho známého pokusili uplatit 20 miliony eur, aby položil vznikající vládu Ivety Radičové. Po několika dnech ale z obvinění vycouval s vysvětlením, že si z něj jeho kamarád jen dělal hloupou legraci.

Byl to jen první z řady konfliktů, kterými poslanec Matovič zpestřoval už tak dramatické vládnutí široké koalice Ivety Radičové. Po pouhých osmi měsících byl z klubu Sulíkovy strany vyloučen a jako nezávislý poslanec začal chystat samostatnou kandidaturu v předčasných volbách, které byly záhy vypsány.

Sestavil kandidátku s názvem Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, na kterou pozval řadu známých tváří. Již před volbami ale někteří kandidátku s patřičným rachotem opustili. Přesto OLaNO, jak se od té doby název zkracuje, získalo 8,55 procent hlasů a postoupilo do parlamentu.

V něm se opět zapsalo především značně extravagantním vystupováním. Sám předseda se krátce po volbách nesmrtelně zapsal do dějin slovenské politiky výstupem, při kterém sypal jinému poslanci na hlavu koš injekčních stříkaček, neboť ten měl zpochybňovat nebezpečí drog. Následovala řada dalších výstupů podobného ražení.

Mezitím se Matovičovi rozpadalo pod rukama hnutí, které po různých konfliktech opustila celkem čtvrtina jeho poslanců. Oblíbeným tématem politiků ze všech ostatních stran se v té době stalo posmívat se Matovičově exhibicionismu a „závislosti na poutání pozornosti“.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Před volbami na jaře 2016 vzbudil pozornost obviněním premiéra Fica, že má s manželkou tajné účty v daňovém ráji v Belize. Toto tvrzení se ale nepotvrdilo.

Přesto byla jeho předvolební kampaň suverénně nejviditelnější ze všech. Pár měsíců před volbami rozložil v parlamentu plachtu s obrázkem premiéra Fica a heslem „Chráníme zloděje“. Od řečnického pultíku potom spustil jeden z nejhutnějších projevů, jaké kdy slovenský parlament slyšel: „Pouze zloději ze Směru si řeknou, že potřebují i na, s prominutím, posraný přívoz ukrást 50 milionů. A to jste celí vy. Tohle je váš sociální stát,“ padlo mimo jiné. Poslance vládní strany pak zahrnul skutečně hutnou charakteristikou: „Jste jen tělesné schránky, promiňte, já vás za lidi nepovažuji. Protože člověk se od opice liší tím, že má svědomí. A vy to svědomí nemáte. Promiňte, pro mě jste cvičené opičky.“

OLaNO šlo do voleb v dvojkoalici s hnutím NOVA bývalého Dzurindova ministra vnitra Daniela Lipšice a získalo 11,1 procenta.

Po volbách Matovič pokračoval v protestech proti Ficově vládě, za oblíbence měl zejména ministra vnitra Roberta Kaliňáka, proti kterému pořádal pravidelné akce. V parlamentě spáchal několik dalších skandálů, zaujalo například jeho přirovnání předsedy sněmovny Danka k chování dozorce v koncentráku. Když se v Bratislavě sešly špičky EU, jezdil kolem nich a před novináři s nákladním autem pomalovaným vzkazem „Fico chrání zloděje“.

Ekonomičtí migranti si tu špacírují...

Svým extravagantním stylem mnohé zaujal, jiní ale zase zpochybňovali jeho způsobilost pro jakoukoliv funkci, ve které se musí reálně rozhodovat. Bývalý ministr kultury Marek Maďarič jej v rozhovoru pro český magazín Echo rovnou nazval slovem „cirkusák“.

Jakkoliv ale Matovič postavil svou politickou kariéru zejména na teatrální kritice korupce, jiní upozorňují (například Petr Sokol v nejnovějším Reflexu), že pod tímto nátěrem se jedná o politika orientovaného značně konzervativně. Jeho postoj k migraci nebo k Istanbulské úmluvě prý rozhodně není sdílen v bratislavských kavárnách nebo v prezidentském paláci u Zuzany Čaputové.

Před volbami v roce 2016 například v chatu s čtenáři deníku Pravda napsal k tématu imigrace: „Dokud evropské země nebudou dodržovat svá vlastní pravidla, a dovolí, aby si tu čistě ekonomičtí migranti špacírovali křížem krážem po Evropě, tak bychom se na toto téma se západními zeměmi vlastně ani neměli bavit.“

V roce 2019 pak důrazně prosazoval, aby parlament přiměl vládu respektovat odmítavé stanovisko k Istanbulské úmluvě, které slovenský parlament vydal již dříve. Po této debatě se Matovič spokojeně vyjádřil, že „od teď na Slovensku bude žena ženou, muž mužem, matka matkou, otec otcem, a ne rodič 1 a rodič 2. To hloupé a dlouholeté zpochybňování, kterého zneužívali extremisté, snad už konečně skončilo,“ napsal na Facebook.

Usvědč korupčníka, dostaneš polovinu

Před letošními volbami se hnutí Obyčejní lidé začalo dařit postupně posilovat svou pozici a odskočilo ostatním protificovským stranám, kterých je větší množství a všechny se pohybovaly pod 10 procenty preferencí.

Sám předseda Matovič v kampani zaujal svým tradičním stylem politického happeningu. Nejúspěšnější byl jeho lednový výlet do Francie, kde uspořádal show v letovisku Cannes před vilou, která podle něj měla patřit Jánu Počiatkovi, bývalému ministru financí za Ficovu stranu Smer. Divadlo vyvrcholilo tím, že Matovič osobně nalepil na vrata ceduli „Majetek Slovenské republiky“.

I díky tomu se v posledních dnech před volbami dokázal s Obyčejnými lidmi dostat přes stále klesající stranu Smer. V posledním průzkumu několik dní před volbami ji dokázalo OLaNO porazit o několik procent. Že ale získá čtvrtinu všech hlasů, to nečekal asi nikdo.

Volební program hnutí Obyčejní lidé byl pojat do značné míry interaktivně. Lidé mohli hlasovat, co z nabízených témat považují za důležité, a pokud by se pro „důležitost“ tématu vyslovila většina hlasujících, hnutí slibovalo, že se stane jeho nepřekročitelnou podmínkou při koaličních vyjednáváních.

Mezi návrhy, které OLaNO takto vrhlo do veřejné debaty, byly kromě hmotné odpovědnosti politiků nebo garance bezplatného objednání u lékaře i nápady kalibru, že kdo usvědčí korupčníka, může se těšit na odměnu ve výši poloviny částky, která se tím vrátí státu. Bezplatnou dopravu vlaky a meziměstskými autobusy pro důchodce, studenty a invalidy pak hnutí navrhuje rozšířit i na městskou hromadnou dopravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…