Jste lačný po penězích, nařkl Grebeníček kardinála Duku

17.06.2012 6:34

Na pátečním jednání sněmovny se předseda komunistů Miroslav Grebeníček ostře navezl do kardinála Dominika Duky kvůli církevním restitucím. Podle něho je církevní hodnostář nezvykle lačný po penězích a majetku Čechů, Moravanů a Slezanů. Duka se proti výrokům ohradil slovy, že parlament začíná připomínat zasedání ÚV KSČ.

Jste lačný po penězích, nařkl Grebeníček kardinála Duku
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

"Ve své lačnosti majetku a peněz Čechů, Moravanů a Slezanů je kardinál až nezvykle tvrdý. Jako by i dnes církevní hodnostáři českým občanům svými požadavky říkali: Chceš odpuštění hříchů dědičných? Zaplať!" cituje Grebeníčka server Lidovky.cz.

Duka se proti němu ohradil slovy, že mu parlament začíná připomínat zasedání ÚV KSČ. "V 50. letech podobné projevy doprovázely stovky zatčených a mučených kněží," připomněl Duka. Kardinál už před nějakou dobou avizoval, že pokud návrh zákona o církevních restitucí neprojde, odejde ze svého úřadu.

V pátek se měla odehrát závěrečná diskuze poslanců ohledně církevních restitucí. ČSSD a KSČM ale už dopředu avizovali, že budou návrh ve stávající podobě zdržovat tak dlouho, jak jen to bude možné. Návrh tak, jak je teď, se nelíbí ani Věcem veřejným. Nejčastěji kritizovaná pasáž se týká finančního odškodnění. Protože může stát navrátit přibližně jen polovinu ze zbaveného majetku, chce církvi ztracený majetek proplatit. Jednat by se ale mělo o částku 59 miliard, což by Česká republika církvi splácela dalších 30 let. Hodnota majetku, který stát plánuje církvi vrátit, se i tak vyšplhala k 75 miliardám korun.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…