Jste neposlušný pacient? Pak si dejte pozor, můžete přijít o lékaře

11.03.2012 18:57

Od dubna budou mít lékaři možnost odmítnout léčit pacienta, který záměrně nedodržuje dohodnutou léčbu nebo třeba nechodí na kontroly. S touto nebývalou novinkou počítá zákon o zdravotních službách, který má vstoupit v platnost už počátkem následujícího měsíce.

Jste neposlušný pacient? Pak si dejte pozor, můžete přijít o lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Je to úplně poprvé, kdy se podobná formulace do zákona dostane. Bude to znamenat, že i pacient má určitou zodpovědnost za své zdraví,“ uvedl pro server iDnes.cz místopředseda sdružení praktiků Lubor Kinšt.

K netradičnímu kroku se může lékař rozhodnout ve chvíli, kdy pacient záměrně a soustavně porušuje léčebný postup, nebere léky, předčasně opouští lůžko nebo opakovaně nedorazí k lékaři na dohodnutou kontrolu.

„V takovém případě opravdu mohu říci: 'Na něčem jsme se tu dohodli, vy jste s léčbou souhlasil, nedodržujete ji. Najděte si jiného lékaře a já mu zašlu vaši dokumentaci,“ vysvětlil Kinšt.

Hrozí odmítání pacientů za nesouhlas s péčí

Pravidlo o poučeném souhlasu s léčbou platí i nadále. Lékař by měl pacienta náležitě informovat o potřebné zdravotní péči i o různých jejích metodách. Podle mínění některých právníků však hrozí, že díky vágním formulacím zákona by lékař mohl léčbu odmítnout i v případě, že pacient s navrhovaným postupem nebude plně souhlasit.

„Pacient podstupuje léčbu, pouze pokud k ní dá informovaný a svobodný souhlas. Aby mohl být souhlas považovaný za svobodný, musí jej pacient učinit bez jakéhokoliv nátlaku. Lékař má pouze právo pacienta informovat a snažit se ho přesvědčit o vhodné léčbě,“ obává se právnička Kateřina Červená z Ligy lidských práv.

Podle Červené by pacient mohl udělit souhlas s léčbou, s níž nesouhlasí, právě kvůli strachu, že přijde o svého lékaře. „V konečném důsledku by to znamenalo neplatnost uděleného souhlasu,“ dodala. Samotní lékaři ani ministerstvo ale situaci tak černě nevidí.

„Tímto způsobem bych toto ustanovení nechápal,“ uvedl Kinšt s tím, že se skutečně nebojí toho, že by se lékaři rozhodli svou povinnost obcházet a své pacienty neléčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…