Juncker dostal v debatě „čočku“. „To není fér," protestoval Pospíšil

24.04.2019 21:23

Volby do Evropského parlamentu jsou dveřmi a server TN.cz se rozhodl otevřít politickou arénu, ve které se mělo utkat osm zástupců českých politických stran. Většina hostů tvrdě kritizovala současného předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Nešetřili ho komunistka Konečná, Dita Charanzová z ANO nebo Jan Zahradil (ODS). Jiří Pospíšil (TOP 09) Junckera částečně hájil. A pak dostal slovo Jan Hrnčíř z SPD, který účtoval s celou EU.

Juncker dostal v debatě „čočku“. „To není fér," protestoval Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Za měsíc si sami rozhodneme o tom, kdo nás bude zastupovat v Evropském parlamentu. O hlasy voličů se bojuje už teď. Na serveru TN.cz se střetli europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová, europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), europoslanec z ODS Jan Zahradil, europoslanec Pavel Poc (ČSSD), komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, Jan Hrnčíř z SPD Tomia Okamury a Pirát Marcel Kolaja.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí

Moderátor Rey Koranteng položil první otázku. Proč by lidé měli volit právě vás?

A Zahradil začal odpovídat. Hlas pro ODS je podle něj hlasem pro střední cestu mezi těmi, kteří v EU kývají na úplně všechno, a mezi těmi, kteří chtějí EU zničit. „Jsme přesvědčeni, že víme, jak na to, že umíme Evropskou unii změnit,“ zdůraznil Zahradil.

Poc konstatoval, že by lidé měli volit ČSSD, protože hlas pro sociální demokracii je hlasem pro občany a proti korporacím. Kromě toho se ČSSD hodlá zasazovat o bezpečné potraviny v EU, kvalitní zdravotnictví a tak podobně. „My se domníváme, že lidé mají právo na naději,“ shrnul program ČSSD.

Konečná se vymezila proti současnému předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Jeho komise prý ještě ztížila vyřešení otázky dvojí kvality potravin. Podle Konečné jsou komunisté jedinou silou, která bojuje za peníze pro lidi, a ne pro zbrojaře. „My jsme jako jediní pro Evropu bez zbrojení,“ zdůraznila.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Když dostal slovo Jiří Pospíšil, hovořil o nutnosti bojovat za lepší životní prostředí, protože jinou planetu nemáme, ale jednotlivé státy toho tolik nezmůžou. O lepší životní prostředí musí usilovat celá EU.

Kolaja ve shodě s Pospíšilem hovořil o životním prostředí, ve shodě s Pocem o kvalitě potravin, ale za Piráty dodal ještě svobodu pro jednotlivce, svobodu získávat informace na internetu.

Když dostal slovo Hrnčíř, promluvil o referendu o vystoupení z EU, na které prý mají čeští občané právo. Současná EU je podle Hrnčíře nereformovatelná. „Podle nás je současná podoba EU nereformovatelná, proto tento model musí skončit. My prosazujeme co nejužší spolupráci  suverénních států,“ pravil Hrnčíř.

Charanzová zmínila bezpečné potraviny, ale i bezpečnost jako takovou. „Evropa se za posledních pět let změnila,“ varovala dáma. Podle Charanzové si musíme chránit evropské hranice. Pustila se také do současného předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, s jehož prací prý nebyla spokojena. Zahradil jí připomněl, že její liberální frakce ALDE udržela Junckera u moci.

Jako poslední dostal slovo lidovec Pavel Svoboda a varoval před Čínou. „Chápeme, že nám hrozí digitální kolonizace ze strany Číny. Chceme chránit naše ekonomické struktury proti nepřátelským převzetím. A chceme řešit problém, o kterém se nemluví, a to je demografii. Kdybychom přijali nevím kolik migrantů, tak nám to tento problém nevyřeší,“ upozornil Svoboda. EU podle něj musí spolupracovat. Jednotlivé státy toho samostatně mnoho nezmůžou.

Když znovu dostal slovo Zahradil, vyčetl socialistům a Evropské straně lidové, že usilují o postupnou federalizaci Evropy. Proti tomu se okamžitě ohradil Pospíšil. TOP 09 je také členem lidovecké frakce a evropští lidovci jako celek, ale ani socialisté nestojí o federalizaci. „To zase není úplně férové vůči nám ani vůči socialistům. Taky za Junckerovy vlády vznikla třetina legislativních opatření,“ prohlásil Pospíšil s tím, že TOP 09 v koalici se STAN a s podporou Zelených hodlá udržet současný stav.

V tu chvíli se neudržela Konečná. Rozčílila se, že Juncker nám sliboval, že bude bojovat proti čokoládě bez kakaa, a všichni dnes vidíme, jak to dopadlo. Komise směrnici o konci dvojí kvality potravin smetla ze stolu.

O slovo se hlásil i Kolaja. Zdůrazňoval, že Piráti nejsou eurofederalisté. Pak se obul do Zahradila. „To by přece mohl říct každý, že chce být cestou mezi oběma extrémy,“ vyčetl lídrovi ODS. Hlavním cílem Pirátů je přiblížit EU zpět lidem, aby věděli, že se Česká republika podílí na tom, o čem se v EU jedná.

„Pan Hrnčíř už je trochu smutný,“ obrátil se na představitele SPD Koranteng. Hrnčíř se také vymezil proti Zahradilovi. „Žádná zlatá střední cesta neexistuje,“ vypálil. V EU podle jeho názoru rozhodují nadnárodní korporace a nikým nevolená Evropská komise s obrovskými pravomocemi. To, že je EU podle jeho názoru nereformovatelná, se pokusil doložit právě na dvojí kvalitě potravin. „To, že nám sem cpou náhražky, to nedělají z plezíru, ale jsou z toho větší zisky,“ zdůraznil.

Zahradil oponoval, že proti dvojí kvalitě potravin mohou bojovat jednotlivé národní státy, resp. národní vlády, takže i česká vláda. Zahradil jasně prohlásil, že lze zakročit proti firmám, které k nám dovážejí potraviny nevyhovující našim standardům.

„Paní Konečná se hlásí hodně přísně a chtěla reagovat už několikrát,“ přidělil po chvíli moderátor slovo komunistce. Dáma zdůraznila, že proti dvojí kvalitě potravin můžeme bojovat na národní úrovni, a to zvláště zákonem proti významné tržní síle, protože dosud hrají prim čeští hygienici, kteří nemají dost pravomocí. Zákon o významné tržní síle to může změnit.

Když dostal znovu slovo Pospíšil, posteskl si, že zatímco u tématu zbraní čeští politici táhli za jeden provaz, v případě dvojí kvality potravin tomu tak nebylo a zrodila se sporná směrnice, kterou bude možné vykládat různě a povede to prý k celé řadě sporů.

„Míček je teď na naší straně a já doufám, že se toho chopí pan premiér,“ zadoufala Charanzová, podle které leží problém dvojí kvality potravin Andreji Babišovi (ANO) na srdci.

Pavel Svoboda se ve věci dvojí kvality potravin EU zastal. Podle něj je důležité, že se podařilo tento problém pojmenovat a na jeho řešení se bude pracovat i v dalším volebním období. Koranteng si položil řečnickou otázku, zda občanům České republiky pojmenování problému postačí.

Poté přehodil výhybku k tématu bezpečnosti a uprchlické krize. Všichni hosté se shodli na tom, že téma kvót na uprchlíky bylo od počátku špatně a je dobře, že se tento koncept neuplatňuje.

Zahradil odmítl posilování evropské agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex. Místo posilování Frontexu doporučoval dát více peněz státům na hranicích EU, aby důkladněji chránily vnější hranice celého společenství. Česko by v tomto mělo být solidární a poslat hraničním státům peníze.

Poc oponoval, že Frontex je užitečný.

Konečná konstatovala, že ty africké a asijské státy, které dostávají peníze od EU, musejí přijímat zpět své občany – migranty. Pokud chtějí z EU peníze, tak podle Konečné není možné, aby nepřijímaly zpět své občany.

Pospíšil konstatoval, že uprchlická krize v žádném případě není vyřešena. „To, že teď máme za posledních pět let nejmenší vlnu uprchlíků, neznamená, že je uprchlická krize vyřešena,“ varoval Pospíšil. Apeloval na celou EU, aby uzavírala smlouvy se svými sousedy podobnou té, jaká byla uzavřena s Tureckem.

Uprchlická krize však podle Pospíšila není jediným problémem EU. „My třeba vnímáme nebezpečí z Ruska, my na to upozorňujeme v rámci kampaně. My si myslíme, že bychom měli spolupracovat v NATO. Myslíme si, že je populistické říkat, že nemusíme zvyšovat příspěvky na naši obranu, jak populisticky říkají někteří kolegové. Jsme pro posílení spolupráce v oblasti bezpečnosti, ale ne proti NATO,“ řekl Pospíšil.

Pirát Kolaja propojil evropskou bezpečnost, uprchlickou krizi a ochranu klimatu. „Je potřeba, aby Evropa byla lídrem v ochraně planety ... poněvadž v některých částech planety už nebude k žití a lidé se pak pohrnou do Evropy,“ varoval host.

Poté se znovu rozjel Hrnčíř. „Nikdo soudný si nemůže myslet, že nám EU zajistí bezpečnost,“ začal zostra. Poté zdůraznil že EU chystá úřad pro azylovou politiku, který by mohl znovu zvednout téma kvót. Evropské unii navíc vyčetl, že hodlá zvýhodňovat migranty z Afriky.

V tu chvíli se svorně ozvali Konečná a Pospíšil. „Vy vždycky citujete jen tu část, která se vám hodí,“ rozčílila se Konečná s tím, že EU v první řadě chrání občany evropského původu, kteří pobývají na africkém kontinentu. Pospíšil slova komunistky potvrdil a zdůraznil, že na ochraně Evropanů pobývajících na africkém kontinentu nevidí nic špatného.

Když dostala znovu slovo Charanzová, chválila především českého premiéra Babiše, který podle ní notným dílem přispěl k tomu, že byly kvóty smeteny ze stolu, a aby se kladl důraz především na návratovou politiku. Babiš v těchto otázkách spolupracoval s premiéry Visegrádské čtyřky a podle Charanzové si připsal jednoznačný úspěch.

A Zahradil už se neudržel. „Já teda nevím, jestli máte předepsanou nějakou prémii, kolikrát musíte jmenovat svého předsedu, nevím, jestli to bylo už třikrát nebo pětkrát, možná si někdo dělá čárky,“ smál se člen ODS Charanzové.

Poté zdůraznil, že v oblasti bezpečnosti musí EU spolupracovat se Spojenými státy a nemá jít proti nim. „Když se podíváte na plány pana Macrona, tak tam jsou především ambice jeho státu,“ pravil Zahradil.

Hrnčíř zesílil hlas a volal na celé studio, že bezpečnost EU se v poslední době zásadně zhoršila a na svědomí to mají nábožensky motivovaní terorističtí útočníci. O tom, že EU není bezpečná, svědčí podle Hrnčíře požár pařížské katedrály Notre-Dame a dalších kostelů. Důkazy pro to, že snad Notre-Dame a jiné kostely zapálili teroristé, však nepředložil.

Nakonec došlo i na vystoupení Velké Británie z EU. Podle Charanzové je brexit příležitostí zastavit vlak evropské integrace, který se „řítí všemi směry a reguluje úplně všechno“.

Hrnčíř zmínil i jméno amerického miliardáře George Sorose, který podle člena SPD poskytuje peníze lidem, kteří chtějí setrvat v EU, a brexit se stále oddaluje. „Akorát jste zapomněl dodat, že ti lidé, kteří chtěli brexit, v té kampani lhali, “ ozval se v tu chvíli Pirát Kolaja.  Poté jasně prohlásil, že Česká republika by z EU vystupovat neměla, důležitější podle něj je opět EU přiblížit lidem.

Pospíšil uznal, že EU se po brexitu, který považuje za nešťastný, musí změnit. Ale měla by se změnit jen tak, že nebude přijímat další směrnice. „My se tady neshodneme na tom, které agendy by EU měla vyškrtnout,“ upozornil předseda TOP 09.

Odchodu Britů z EU litovali také Konečná a Poc. Komunistka zdůraznila, že i díky britskému hlasu se podařilo zlepšit život českých občanů v celé řadě oblastí. Jedním dechem však dodala, že řadu problémů, které Češi jako členové EU mají, si způsobili sami. „Řada ministrů se naučila takovou tu jednoduchou větičku, že za to může Brusel, není to pravda,“ upozornila Konečná.

Jako poslední dostal slovo Jan Zahradil, který celou debatu otevíral. „Všichni jsme četli naprosto šílený dopis pana prezidenta (Emmanuela) Macrona k tomu nákroku ke společné Evropě,“ varoval Zahradil. Česko se podle člena ODS nemusí zúčastňovat všeho, co si vymyslí Francouzi či Němci. „Držme si od toho jádra určitý odstup a propagujme vícerychlostní Evropu,“ žádal všechny.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…