Juncker se ozval skrze obvinění z opilosti. Je prý překvapen

19.07.2018 8:47

Kauze kolem údajně opilého šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera na nedávném summitu NATO v Bruselu žije dál svým životem. Aktuálně se k tématu vyjádřil ten nejpovolanější, tedy samotný Juncker.

Juncker se ozval skrze obvinění z opilosti. Je prý překvapen
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Záběry na vrávorajícího Junckera, který ani nebyl bez cizí pomoci schopen vyjít dva schody na pódium a i tam jej museli po celou dobu z každé strany držet, se staly hitem internetu. Uštěpačné poznámky nebraly konce a příval lidového humoru ještě znásobilo vysvětlení Evropské komise, podle které jejího šéfa pouze trápil ischias, lidově řečeno houser. Politický a mediální mainstream většinou taktně mlčí, ale objevují se i výjimky.

Anketa

Co si myslíte o Robertu Šlachtovi?

11%
hlasovalo: 6103 lidí

Jak redakce serveru ParlamentníListy.cz včera na základě přejatého článku z Kronen Zeitung informovala, Junckerově výmluvě se vysmál generální tajemník rakouských Svobodoných Harald Vilimsky, který Junckerovy údajné zdravotní problémy nazval zcela otevřeně opilostí a obvinil jej mimo jiné z toho, že svými opileckými eskapádami zesměšňuje celou Evropskou unii. Do debaty zasáhl i rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který se Junckera zastal.

Prezident využil této příležitosti, aby se opřel, z jeho pohledu do levicové politiky, nepříliš chtěné Kurzovy vlády, a tak v Rakousku probíhá poměrně bouřlivá debata. Van der Bellen hovoří o bezprecedentních urážkách hlavy Evropské komise a kritizuje vládu za to, že Vilimovského komentáře nechala bez povšimnutí. Samotný generální tajemník Svobodných nicméně zatím svá slova zpět nevzal a trvá si na nich.

Ostřejší výměna názoru mezi rakouskými politickými představiteli neunikla ani samotnému Junckerovi, který se na celou záležitost rozhodl reagovat. Do Rakouska vzkázal, s volným využitím citace německého básníka Christiana Morgensterna, že takovým „maličkostem se může jenom smát“. V ironickém tónu také poznamenal, že jej nikdy nenapadlo, kolik vyškolených odborníků na ischias v Rakousku mají.

Juncker byl sice překvapen, ale o jeho náklonnosti k alkoholu se hovoří již několik let. Jeho vrávorání nebylo na posledním summitu v Bruselu zdaleka prvním a pravděpodobně ani posledním. Stejnému tématu se například věnuje také britský deník Express, který cituje nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten měl říci, že si nebyl vědom u Junckera žádných větších zdravotních problémů. Přitom to byl právě Rutte a portugalský premiér Antonio Costa, kteří Junckera podpírali.

Express také zmiňuje rozhovor Junckera pro francouzský list Liberation z roku 2016, kde se snažil pověst o své přehnané zálibě v alkoholu vyvrátit. Příliš se mu to však nepodařilo, protože podle novináře Jeana Quatremera, který s Junckerem rozhovor dělal, šéf Evropské komise vypil čtyři skleničky šampaňského a to si dal k obědu pouze salát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…