Jurečka: Ne, Koudelku jsme neobětovali. Ani nic jiného

15.12.2021 9:54

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, budoucí vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí, v rozhovoru pro deník Právo pronesl pár slov ke schůzce prezidenta Zemana a premiéra Fialy (ODS), po které Zeman ustoupil a nechal vejít ve známost, že jmenuje celou vládu, včetně ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Jurečka v této souvislosti zmínil i jméno šéfa BIS Michala Koudelky.

Jurečka: Ne, Koudelku jsme neobětovali. Ani nic jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílčí úspěch Petra Fialy. Prezident Miloš Zeman jmenuje vládu beze změn, i když jeho výhrady ke kandidátům zůstaly

Prezident Miloš Zeman dával od konce listopadu najevo, že jednoho člena vlády Petra Fialy (ODS) prostě nejmenuje. Tečka. Jak Fiala, tak Zeman odmítali říct, o koho jde, ale celou dobu se ve veřejném prostoru šířily spekulace, že jde o kandidáta Pirátů na post ministra zahraničí Jana Lipavského. Např. kvůli jeho výroku o tom, že by se jedno ze setkání sudetských Němců a jejich potomků mohlo odehrát v České republice.

Jenže o dva týdny později prezident otočil a oznámil, že vládu jmenuje celou, i s Janem Lipavským.

Budoucí místopředseda vlády Marian Jurečka však odmítl, že by za tím byl nějaký handl a že by Fiala musel Zemanovi v něčem ustupovat, aby byla jmenována celá jeho vláda.

„Není za tím žádná dohoda. Podle mého je za tím vítězství rozumu a Ústavy, protože táhnout kompetenční spor tři čtyři měsíce v této krizové době a také ve světle toho, že by Ústavní soud s největší pravděpodobností rozhodl v náš prospěch, bych považoval za zcela zbytečné,“ upozornil Jurečka.

Odmítl také, že by šlo o nějaký handl ve smyslu konce plukovníka Michala Koudelky v čele BIS.

„Není za tím žádná personální ani programová věc. Předpokládám, že o panu Koudelkovi budeme jednat hned po novém roce,“ uvedl Jurečka.

Odmítl však zveřejnit jakékoli další informace o jednání budoucí pětikoalice před schůzkou prezidenta a premiéra a odmítl šířit další úvahy a spekulace o tomto jednání. Naznačil, že budoucí vláda se v těchto věcech bude chovat jinak. V pouštění informací ze zákulisí bude střídmější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…