Jurečka hájí malé zemědělce. Obchodním řetězcům poslal jasný vzkaz

07.12.2014 17:50

Jednání obchodních řetězců s menšími výrobci potravin shledává ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) za neetické. Posílá řetězcům dopis s informacemi, co jim potravináři a zemědělci vytýkají, a bude od nich chtít reakci. Ministr na chování obchodních řetězců kritizuje například změny obchodních podmínek na poslední chvíli jen po telefonu. Uvedl to dnes pro Český rozhlas.

Jurečka hájí malé zemědělce. Obchodním řetězcům poslal jasný vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Nakonec na to přistoupí, protože v tom telefonickém hovoru je jim řečeno, že pokud na to nepřistoupí, tak už s nimi například příští rok nebudou obchodovat,“ popsal situaci zemědělců. Ministerstvo zemědělství chce proto menším výrobcům potravin, kteří obviňují obchodní řetězce z nekalých praktik, nabídnout právní pomoc, aby s nimi mohli potravináři jít i do soudního sporu. 

Ministr Jurečka kritizuje i marže řetězců, jsou podle něj přehnaně vysoké. Jako příklad uvedl litr mléka, který řetězec prodával za 25 korun, ačkoli čeští zemědělci za stejné množství žádají 9 korun. Tuzemští zemědělci si přitom v praxi stěžují naopak na klesající výkupní ceny mléka. 

„Počátkem roku jsme byli spokojení s cenou, protože jsme mléko prodávali za 9,60, ale mlékárna dvakrát razantně cenu snížila vždy o 30 haléřů,“ řekl nedávno Josef Lukášek, šéf zemědělské společnosti Zepo Bohuslavice na Náchodsku. 

Obchodníci se ale brání, je za tím podle nich velká konkurence. Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové mají obchodní řetězce nižší marže než řada specializovaných obchodů, jako jsou třeba řezníci a uzenáři. „Obchodníci se rozhodují při nastavování koncových cen podle svého vlastního prodejního koše, čím chtějí zákazníka přilákat,“ vysvětlila. Upozornila také na to, že mezi zemědělcem a řetězcem je ještě zpracovatel. 

Velcí obchodníci podepsali s dodavateli dobrovolné prohlášení, které stanoví férové a neférové praktiky ve vztazích na trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…