Jurečka na Frekvenci 1 prozradil, že chtěl být farářem a měl kvůli tomu ve škole problém

15.11.2014 21:13

O sporech mezi ministry zdravotnictví a financí, o vzpomínkách na 17. listopad 1989 i o podpoře českých potravin se mluvilo v sobotním Pressklubu Frekvence 1, jehož hostem byl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na Frekvenci 1 prozradil, že chtěl být farářem a měl kvůli tomu ve škole problém
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Ke sporům, které se tento týden vyhrotily mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) Jurečka uvedl, že na koaliční radě bylo domluveno, že veškeré spory mezi členy vlády se budou projednávat na koaliční radě tak, aby se to „nedělo nešťastně mediálně, jako se to dělo tento týden."

To k politické kultuře nepatří

K tomu, že Babiš obvinil Němečka, že si staví svůj dům neadekvátně jeho příjmům, a že v jím řízené nemocnici došlo k předraženému nákupu, Jurečka uvedl, že taková tvrzení je třeba doložit. Nepřímo ale Babiše kritizoval za to, že o Němečkovi tento týden na twitter napsal, že  je alkoholik. „To k politické kultuře nepatří,“ poznamenal Jurečka s tím, že si nyní prostuduje několik stran textu, kde Němeček vysvětluje právě zmíněné problémy. Potom se Jurečka rozhodne, jaký postoj k celé věci zaujme.

Učitelka přestala být soudružkou ze dne na den

Řeč přišla i na letošní 25. výročí 17. listopadu 1989. Jurečkovi bylo tehdy osm let. Ještě má v živé paměti, že ve škole se doslova ze dne na den učitelce přestalo říkat „soudružko“.

Z doby předlistopadové se mu vybavila příhoda, kdy se jej ve škole ptali, čím by chtěl jako dospělý být. A když několikrát odpověděl, že farářem, škola si jeho rodiče předvolala do školy s tím, že jejich výchova neodpovídá socialistickému duchu. „Rodiče mi pak řekli, že některé věci si můžu myslet, ale nemám je říkat. Po listopadu 1989 jsem si všiml, že tohle už přestalo.“

Farářem se nakonec nestal, má čtyři syny

O kariéře faráře uvažoval i na střední škole, ale nakonec se rozhodl, že rodina je mu bližší. Nyní má s manželkou čtyři syny, nejstaršímu je deset let.

Při hodnocení polistopadového vývoje uvedl, že „se úplně nepovedla kuponová privatizace“. Podle jeho názoru se s privatizací nemuselo tak spěchat. Prý by se tak mohlo zabránit „tak velkému tunelování podniků“. Přiznal, že vše se u nás nepodařilo, na druhou stranu poukázal na to, že i v některých státech na západ od nás „jsou v mnohém na tom hůř než my“. Na moderátorovu výzvu, aby poslední čtvrtstoletí zhodnotil známkou jako ve škole, řekl: „Jsem pyšný na to, v jaké zemi žiju. Za posledních 25 let bych dal dvě mínus, za to jsem býval ve škole spokojený.“

Ohledně podpory českých potravin Jurečka uvedl, že u nás bylo do potravinářství v tomto roce investováno asi půl miliardy korun, 400 milionů přitom pocházelo z evropských peněz, zbytek ze státního rozpočtu. „V příštích letech by mělo potravinářům na nákup lepších technologií jít 0,6 miliardy,“ podotkl ministr.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…