Jurečka od Zemana přinesl důležitou zprávu pro seniory. Prezident si přál i skřípnout „nemakačenka“

03.12.2021 13:11

V dalším kole schůzek prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministerské posty se v pátek Zeman setkal s šéfem KDU-ČSL Marianem Jurečkou. Ten by měl usednout v čele resortu práce a sociálních věcí, kde jako klíčová témata vidí důchodovou reformu, zamezení zneužívání sociálních dávek nebo rozvoj pracovního trhu.

Jurečka od Zemana přinesl důležitou zprávu pro seniory. Prezident si přál i skřípnout „nemakačenka“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

„Pana prezidenta jsem seznámil se svými prioritami, se kterými chci do funkce nastoupit. My chceme zejména dělat sociální adresnou politiku, věnovat se palčivým problémům péče o lidi ať už v oblasti sociálních služeb tak i ekonomické oblasti, abychom dokázali pravidelně valorizovat různé typy sociálních podpor a také minimální mzdy,“ spustil Jurečka na tiskové konferenci.

„Také jsem informoval pana prezidenta o tom, že naše vláda chce dotáhnout důchodovou reformu, kdy chceme velmi rychle ty věci, na kterých již panuje shoda, dostat do legislativního procesu a do dvou let tuto část důchodové reformy aplikovat do praxe,“ představil smělý plán Jurečka.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
V rámci důchodové reformy Jurečka chce, aby docházelo k ocenění zásluhovosti na výchově dětí a to i zpětně u lidí, kteří již jsou v důchodu, ale děti vychovávali a současný systém to nereflektoval. „Je taky shoda na minimálním důchodu a budeme hledat jen ten valorizační index. Tyhle věci chceme do pár let dostat do legislativního procesu,“ řekl Jurečka.

Oba politici hovořili také o důležitosti rozvoje paliativní péče a terénní péče, na kterou prezident Zeman prý kladl důraz. „On sám je důkaz, že sociální péče v České republice umí dobře fungovat,“ dodal Jurečka. „Také je nutné vytvořit flexibilní pracovní trh a podpořit to, aby rodiče byli schopní skloubit své rodičovské povinnosti s prací a také aby se senioři, kteří mají zájem a sílu, mohli dále pracovat,“ pokračoval Jurečka s tím, že se prezident na několik věcí doptával a jednalo se o konstruktivní jednání.

Zeman prý také vytáhl své oblíbené téma zneužívání sociálních dávek. „Já jsem ho ujistil, že i v našem programu je jasná podpora toho, aby byl sociální systém adresný a zamezilo se zneužívání těch dávek. Je potřeba nastavit jasnou motivaci a systematicky pracovat s vyloučenými lokalitami, aby se do toho zapojilo i Ministerstvo školství a jednotlivé kraje a obce, kde ty vyloučené lokality jsou,“ řekl Jurečka a dodal, že to není práce jen na několik let. „To musí fungovat minimálně 20 let, abychom nastartovali celou jednu generaci, která bude zodpovědná ve vzdělávání a uplatní se na pracovním trhu,“ vysvětloval kandidát na ministra práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…