Jurečka v přestřelce u kecpultu: Pane Okamuro, vy jste hloupý poslanec, nebo ubohý lhář

24.06.2022 19:31

Při dnešním jednání Poslanecké sněmovny o státní sociální podpoře, o pomoci v hmotné nouzi, došlo ke slovní přestřelce mezi ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a lídrem SPD Tomio Okamurou.

Jurečka v přestřelce u kecpultu: Pane Okamuro, vy jste hloupý poslanec, nebo ubohý lhář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

„Snažíme se řešit komplikovanou situaci, která byla v posledních měsících opakovaně zmiňována, to je poměrně velká složitost administrativních nároků při žádosti o příspěvek na bydlení, to znamená, jdeme opravdu tou cestou, abychom dokázali zjednodušit to prostředí pro ty, kteří žádají. Nemusí předkládat každoročně novou žádost, nemusí dokládat všechny informace každé čtvrtletí, stačí to dělat v půlročním taktu, pokud samozřejmě v té domácnosti se změní něco, například narostou náklady na bydlení, tak logicky mohou tito žadatelé přijít v tom půlročním období, zaktualizovat informace a tím pádem získat případně vyšší nárok příspěvku,“ obhajoval mimo jiné počátkem schůze Jurečka. 

Na jeho slova téměř vzápětí reagoval lídr SPD tím, že jeho hnutí dlouhodobě prosazuje snižování byrokracie a administrativní zátěže. „Takže podpoříme i snížení administrativní zátěže související s uplatňováním a prokazováním nároku na sociální dávku,“ poznamenal Okamura.

Byrokracie je dle jeho slov pro mnohé potřebné lidi nepřekročitelná bariéra. „Denně se na mě nebo na SPD obracejí lidé v nouzi a zoufale volají po jakékoliv pomoci. Vláda Petra Fialy, která na jedné straně dokáže dát ukrajinské rodině až 12 tisíc příspěvek na bydlení, 12 tisíc korun, tak na druhé straně odmítá přispět na smrt nemocnému českému invalidovi nebo okradené důchodkyni. Několikrát jsem tu zmiňoval případ důchodkyně Vlasty Bartošové. Ta se dodnes, opakuji dodnes, nedomohla příspěvku na bydlení, kdy poté, co byla okradena podvodem o byt a má důchod nižší než je nájem na ubytovně. A přestože má žebrácký důchod kolem 8500, tak stát, tedy vláda, jí odmítá jakkoli pomoci. To je jaký signál pro občany? Na normální české občany, kteří celý život makali, tak na ně vláda kašle, protože peníze a vstřícnost má vláda hlavně pro menšiny a pro migranty. Že se nestydíte konkrétně vy, pane ministře Jurečko z KDU-ČSL,“ řekl Okamura.

„Tento vládní zákon na snížení administrativy u dávek, jakkoli je přínosný, je jen mizerná záplata, protože to, co je třeba řešit teď, inflaci a drahotu, to nejen neřeší, ale naopak, pokud budete řešit drahotu jen almužnami, a to je váš styl, pak inflaci budete nadále zvyšovat,“ dodal, že je například třeba snižovat ceny energií, nikoliv se podvolovat drahotě. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pane poslanče Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, nelžete! Vy jste prostě ubohý lhář, který tady vystoupil a buďto to nevíte a jste hloupý poslanec, který neví, o čem tady hlasuje, anebo jste prachsprostý lhář. Protože tvrdit tady v úvodu vašeho dnešního vystoupení, že 12.000 v rámci solidárního příspěvku dostávají ukrajinské rodiny, tak to snad žádný příčetný poslanec nebo poslankyně této Sněmovny nemůže říkat. Protože sám dobře musíte vědět, pro co jste hlasoval. Nebo to nevíte? Víte, nebo nevíte, pro co tady hlasujete? Já mám pocit, že nevíte,“ rozčílil se následně Jurečka.

„Všichni jsme tady schválili to, že solidární příspěvek je příjem české domácnosti, která někoho ubytovala. Ne ukrajinské rodiny. Záměrně, cíleně tady chodíte, šíříte nenávist, říkáte naprosté nesmysly a cíleně tak lžete. Takže tady dojděte, na mikrofon se omluvte, že solidární příspěvek – buď jste se spletl, anebo jste to udělal záměrně. A omluvte se. Byla to od vás opravdu sprosťárna, tady toto říkat. Když tady říkáte, že my nekomunikujeme, tak teď vás vyzývám, jestli jste chlap, přijďte k nám na týden na MPSV, na resort, přijďte. Přijďte k nám na týden. Sednout si do callcentra... Přijďte, jestli na to máte, přijďte, do callcentra vás posadíme, posadím vás k mailingu a můžete vidět stovky mailů, které každý den odbavujeme, a telefonátů, které vyřizujeme. Jako dotazy českých občanů, seniorů, lidí a osob se zdravotním postižením, kterým odpovídáme. Přijďte,“ pozval Okamuru Jurečka. Zároveň ho obvinil z manipulace, lhaní a popouzení k nenávisti.

„Vy používáte terminus technicus ‚příspěvek na bydlení‘, a já říkám, že je to příspěvek na bydlení českým rodinám, které ubytují ukrajinské rodiny, to mohlo být tak 12.000. Já nevím, o čem mluvíte. Vždyť já mám pravdu. O čem mluvíte? Vy jste zahlcený nějakou vaší byrokracií, pro normálního občana je to prostě příspěvek na bydlení pro tu ukrajinskou rodinu, aby ho dostávala česká rodina, v čem je problém? Tak tady nehrajte nějaké hry,“ odvětil posléze Okamura.

„Jestli s nějakým Okamurou chci mít něco společného, tak je to Hayato Okamura, ale s tím co předvádíte vy, tak fakt s vámi nechci nic mít společného. A jenom se potom podívejte na přepis vašeho projevu, který jste tady řekl, vy jste mluvil o částce 12.000 korun solidárního příspěvku, že ho čerpají ukrajinští uprchlíci. Na to jsem reagoval, tomu jste se vyhnul, účelově jste přešel tady k debatě, a pokud opravdu tady říkáte, že někdo nekomunikuje, tak přijďte na sociální výbor. Já komunikuji, já vašim poslankyním odpovídám, reaguji, ministerstvo reaguje, není žádná cenzura, která byla v minulosti, když poslanec požádal, nebo senátor, senátorka, na MPSV, tak o tom musela vědět ministryně, co se odpovídá z baráku. Ne. Přijdou poslanci, potřebují poradit s ‚pozměňovákem‘, doladit ho, naši lidé mají plný pokyn dělat maximální součinnost. To tady v minulosti nebylo,“ zmínil ještě ve slovní přestřelce Jurečka.

„Tak mě neosočujte, že tady nikdo nekomunikuje; s každým, kdo za mnou přijde, komunikuji. To, že se třeba neshodneme, ve finále k tomu nedám kladné stanovisko, to už je věc pohledu na některé konkrétní věci. Ale není pravda, že já nebo moje kolegyně a kolegové z ministerstva nekomunikujeme,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…