Justice podle BIS: korupce, vazby na podsvětí, špatné vedení

07.09.2011 18:46

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za rok 2010 kritizuje českou justici. Podle tajné služby je zatížena korupcí, vynášením citlivých informací, pochybnými kontakty s podsvětím i liknavostí vrcholných představitelů.

Justice podle BIS: korupce, vazby na podsvětí, špatné vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Vzhledem k zákonem vymezenému postavení soudců a státních zástupců však tato činnost zůstala nepotrestána. Za ukázkový případ korupce a klientelismu BIS označila propojení části pedagogů plzeňské právnické fakulty s představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy.

"I v roce 2010 byly zaznamenány případy nestandardního jednání některých soudců a státních zástupců, jež představovaly ohrožení řádného výkonu justice," píše se ve zprávě. Patřily mezi ně úniky informací z databází soudů či státních zastupitelství, korupční jednání nebo zmanipulované soudní řízení. Podle BIS toto jednání sice mělo znaky kriminálních činů, ale vzhledem k postavení soudců a státních zástupců, které vymezuje zákon, je nebylo možné odpovídajícím způsobem postihnout.

Podle náměstka ministra spravedlnosti Filipa Melzera se informace BIS netýkají obecně justice, ale pouze jednotlivých případů. "Obecně můžeme justici charakterizovat jako organizaci, kde jsou lidé čestní, poctiví a mezi nimi se nacházejí černé ovce," řekl novinářům. 

Sváček: Neuvěřitelná a skandální zpráva

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček se proti tvrzením ve výroční zprávě ostře ohradil. "Výroční zprávu BIS považuji ve vztahu k soudnictví za téměř neuvěřitelnou a skandální," řekl ČTK. Podle něj mají zaměstnanci tajné služby povinnost předávat podezření z trestného činu orgánům činným v trestním řízení. Pokud důkazy mají a nepředají je policii, mohou se tím sami dopustit trestného činu ve formě neoznámení či nepřekažení trestného činu. V případě nižší intenzity podezřelého jednání pak mohou věc předat ministru spravedlnosti ke kárnému vyřízení.

"Pokud tak neučiní, pak takové důkazy pravděpodobně nemají, a tím řadí výroční zprávu BIS do kategorie bulvárních sdělení," uvedl Sváček. "Takto cílený a neadekvátní mediální útok ze strany tajných služeb na soudní moc by v jiném demokratickém státě byl zcela nemyslitelný a musel by vést k vyvození osobní odpovědnosti zástupců této instituce."

Podobně se vyjádřil také prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Podle něj obecná vyjádření BIS nemají žádnou vypovídací hodnotu. Tajná služba má podle něho předat konkrétní obvinění policistům, jinak jde jen o "neslýchané očernění jednoho profesního stavu, a dokonce samostatného pilíře státní moci uplatněním principu kolektivní viny". 

Čtěte:

Dalík měl pocítit tvrdý úder justice. Někdo ho však varoval

Dvořák (KSČM): Justice na cestě k závislosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …