K Číně se chováme jak prostitutka, vykládal v rádiu Schwarzenberg. A hájil Kalouska, kterému prý nikdy nikdo nic neprokázal

29.10.2014 18:22

O tom, proč se nezúčastnil včerejšího předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, jak se dívá na návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně i proč dopadla v posledních volbách TOP 09 špatně, mluvil ve středečním vydání pořadu 20 minut Radiožurnálu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

K Číně se chováme jak prostitutka, vykládal v rádiu Schwarzenberg. A hájil Kalouska, kterému prý nikdy nikdo nic neprokázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Nejprve se moderátorka Helena Šulcová zeptala, proč se předseda TOP 09 nezúčastnil včerejšího slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Schwarzenberg uvedl, že měl původně být v Německu u předávání cen, kam byl pozván. „Ale Němci už nejsou, co bývali, a spletli si datum,“ uvedl s tím, že pak už „neměl potřebu“ na Pražský hrad jít.

Posezení s přáteli v kavárně bylo příjemnější, než ceremonie na Pražském hradě

Schwarzenberg pak prozradil, jak strávil včerejší den. Poobědval u něj jeden z vyznamenaných, bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky. Večer pak poseděl s přáteli v kavárně, což prý bylo mnohem příjemnější, než kdyby se účastnil zmíněné ceremonie na Hradě.

Řeč se pak stočila na v pondělí skončenou návštěvu Miloše Zemana v Číně. Schwarzenberg přiznal, že je nutné zvýšit vývoz našeho zboží do této země, protože dovozy k nám jsou příliš velké. Zda-li cesta Zemana náš export do Číny skutečně pomůže zvýšit, uvidíme podle Schwarzenberga až za několik let.

Všichni podléhají lákadlu peněz, ale...

Ten pak kritizoval to, že se Zeman slavnostně vzdal možnosti Číňanům připomínat nutnost dodržovat lidská práva. Na upozornění moderátorky, že i politici z jiných států se v tomto směru chovají podobně jako Zeman, Schwarzenberg uvedl, že všichni podléhají lákadlu peněz, ale tak okázale to málokdo dělá.

Moderátorka k tomu ale podotkla, zda naše země není spíš v pozici, že my potřebujeme obchodně Čínu víc než ona nás. Schwarzenberg přiznal, že samozřejmě Čína nás nepotřebuje, ale prý se ve vztahu k této zemi „chováme jako prostitutky.“

Volební prohra TOP 09: Chybná byla forma i témata kampaně

Mezi důvody, proč TOP 09 v komunálních a senátních volbách neuspěla, bylo podle Schwarzenberga to, že se strana příliš málo zajímala o lokální problémy. Připustil, že problematika estébáctví prakticky nikoho v lokálních volbách nezajímala. „Zásadní chyba byla jak forma, tak témata,“ podotkl. Na otázku, zda nebyla chybou také ostrá kritika Andreje Babiše, odpověděl, že strana měla důrazněji propagovat pozitivní program. „Na druhou stranu je v zájmu české demokracie, že nepřistupujeme na populismus. Že nepodporujeme vůdcovskou stranu,“ kterou hnutí ANO podle Schwarzenberga je: „Ve straně platí pouze slovo Babiše. To je typicky vůdcovská strana,“ tvrdil předseda TOP 09.

Kalousek by mohl být předsedou TOP 09

Moderátorku také zajímalo, zda TOP 09 prospívá její místopředseda Miroslav Kalousek. K tomu Schwarzenberg řekl, že Kalouska považuje za nejvíc pomlouvaného politika v republice. „Nic se mu neprokázalo, ale pořád to o něm lidé tvrdí,“ uvedl. Šulcová pak Schwarzenbergovi připomněla jeho slova, která pronesl v minulosti. „Kalouska jste někdy hájil slovy, že polepšený pytlák může být nejlepším hajným,“ uvedla moderátorka. Schwarzenberg už si na tento svůj výrok nepamatoval, ale připustil, že Kalousek by mohl být předsedou TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…