K městským policiím dnes nastupuje 50 nezaměstnaných

02.07.2012 13:17

Celkem 50 dlouhodobě nezaměstnaných dnešním dnem nastupuje k městským policiím v místech, která nejvíc trápí takzvaní nepřizpůsobiví. Nejvíc, celkem 28, jich bude pomáhat v Ústeckém kraji, 19 asistentů prevence pomůže v Moravskoslezském kraji a tři v Kutné Hoře. Novinářům to dnes oznámila Jitka Gjuričová z ministerstva vnitra. Dvouletý projekt financovaný z evropských peněz má zlepšit bezpečnostní situaci ve městech a také pomoci dlouhodobě nezaměstnaným najít nové uplatnění. Značná část asistentů bude tvořena Romy.

K městským policiím dnes nastupuje 50 nezaměstnaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Zapojovat nezaměstnané do práce městské policie zkoušejí města už dlouho, ale systematicky se s tím začalo až v roce 2009. Za státní peníze tehdy angažovala zhruba 50 lidí. Dalších 50 nastupuje dnes. Celý projekt získal evropskou dotaci 37,7 milionu korun; čistá mzda jednoho asistenta by se měla pohybovat kolem 10.000 korun a navíc budou dostávat i další vzdělání v oboru. Gjuričová si pilotní projekty pochvaluje. "V jedné problémové oblasti v Děčíně, kde asistenti působili už loni, klesl počet výjezdů Policie ČR na jednu třetinu," řekla Gjuričová.

Nevděčná role strašáka

V Chomutově využívá městská policie nezaměstnané už od roku 2007. Formálně jsou civilními zaměstnanci, berou minimální mzdu a pomáhají na ulicích - vysvětlují majitelům psů, že by měli uklízet exkrementy svých zvířat, řeší špatné parkování a urovnávají spory. Žádné zvláštní pravomoce nemají, ale přestupky mohou dokumentovat nebo přivolat policisty, což často stačí. Většinou nosí jen reflexní vesty s příslušným nápisem.

"Asi nejnejvděčnější roli má 'strašák', to je asistent, který odrazuje svou přítomností prostitutky," řekl ČTK náměstek chomutovského primátora Jan Řehák (ODS). "Strašák" je také jediný, kdo nosí uniformu. Městská policie v padesátitisícovém městě doteď zaměstnávala šest takových asistentů, dalších šest má získat díky novému programu.

Gjuričová si od nového projektu hodně slibuje, protože by v něm měli mít asistenti volné ruce jen na řešení kriminality. Navíc minimálně pětina z nich má po skončení projektu získat stálé místo. "Je to trochu přípravka. Městské policie si je můžou potom zaměstnat ze svého, ale připadají v úvahu i bezpečnostní agentury nebo místa domovníků," řekla ČTK. Asistenti budou přímo podřízení konkrétnímu strážníkovi - mentorovi, Zájem o tuto práci prý byl nečekaně velký - na 50 přímých míst a 30 míst náhradníků se sešlo 258 uchazečů.

Převažují lidé se základním vzděláním

Mezi vybranými jsou i čtyři vysokoškoláci, převažují ale lidé se základním vzděláním. Značnou část asistentů budou dělat Romové. Podle Ladislava Poštolky, který dělá asistenta prevence kriminality v Karviné, si Romové nikoho cizího k tělu nepustí. "To je musíte znát. Třeba se tu přistěhují Romové z Čech a takový cikán, když vás nezná, tak vás odpálkuje. Já je znám tady všechny odmalička, to je moje výhoda," řekl Poštolka. Během svého působení u městské policie už zadržel dva zloděje při krádeži auta. Asistenti se prý navíc dozvědí i informace, které by se k policii jinak nedostaly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…