K návrhu STAN na roční studijní volno pro učitele se vláda zřejmě postaví neutrálně

29.06.2019 20:55

Vláda se nejspíš postaví neutrálně k návrhu poslanců STAN, kteří chtějí zavést možnost až ročního studijního volna pro učitele jednou za deset let. Poslanci si od toho slibují zvýšení atraktivity učitelství. Proti návrhu se ze čtyř úřadů, které se jím zabývaly, postavilo jen ministerstvo financí. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Kabinet se bude předlohou zabývat v pondělí.

K návrhu STAN na roční studijní volno pro učitele se vláda zřejmě postaví neutrálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným bodem programu mimořádné schůze sněmovny bylo vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše

Ministerstvo financí svůj nesouhlas zdůvodnilo tím, že dopady návrhu by byly značně vyšší než poslanci odhadovaných 1,5 miliardy korun ročně.

„Navrhovat až roční volno pro učitele v době výrazného nedostatku pedagogických pracovníků a hledání možností nahradit stávající pedagogy v důchodovém věku znamená prohloubení personální krize ve školství,“ varovalo ministerstvo.

Na to upozornilo i ministerstvo školství, uvedlo ale, že se nebrání myšlenku podpořit v případě stabilizace situace ve školství. Podle něj by školy musely náhradníky za uvolněné učitele zaplatit ze svého, ministerstvo by to nehradilo. Volno by si podle odhadu ministerstva mohlo nárokovat 80 procent učitelů, nikoli poslanci uváděných deset procent. Ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí doporučily respektovat stanovisko ministerstva školství.

Starostové chtějí zavést studijní volno pro učitele základních, středních a mateřských škol. Inspirovali se u vysokých škol. Novinka by podle Starostů měla začít platit od roku 2022 jako bonus ke zvýšení platů, které plánuje vláda.

Učitelé by zavedení volna (tzv. sabatiklu) měli využít k sebevzdělávání, například k výjezdu do zahraničí, studiu na pedagogických fakultách či práci ve firmách spojených s jejich profesí. Řešit tak chtějí také skutečnost, že podle průzkumů až pětina učitelů trpí příznaky vyhoření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…