K nedělním útokům na Srí Lance se přihlásil Islámský stát, strůjcem je radikální duchovní Haším

23.04.2019 21:55

K nedělním atentátům na kostely a hotely na Srí Lance se dnes přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Skupinu osmi mužů vede radikální místní duchovní Zahrán Haším, uvedl na svém webu institut SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě. Hašíma za strůjce útoků považují podle agentury AP také srílanské tajné služby. Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe dnes podle agentury Reuters nevyloučil, že radikálové chystají další atentáty.

K nedělním útokům na Srí Lance se přihlásil Islámský stát, strůjcem je radikální duchovní Haším
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Výbuch v kostele na Srí Lance.

Počet obětí dosavadních útoků mezitím vzrostl na 321, podle Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) je mezi nimi 45 dětí. Policie v souvislosti s krveprolitím zadržela 40 lidí, podle premiéra jsou všichni místní. Policie nicméně pátrá po možném zapojení cizinců. Vyšetřování dosud ukázalo, že mezi pachateli útoků je sedm sebevražedných atentátníků.

Na místě působí i tým specialistů Interpolu, který vede český policista působící v této mezinárodní policejní organizaci jako expert na terorismus, uvedl na Twitteru český policejní prezident Jan Švejdar. Totožnost policisty policejní prezidium nechce zveřejnit, aby neohrozilo jeho bezpečnost, řekla ČTK mluvčí policie Kateřina Rendlová.

Srílanský prezident Maithripala Sirisena vyhlásil na dnešek státní smutek a památku obětí uctili místní obyvatelé třemi minutami ticha. Minutu ticha za oběti drželi dnes i poslanci dolní komory českého Parlamentu.

Klerik Zahrán Haším je podle AP znám výzvami k násilí, podporou IS a plamennými projevy, které zveřejňuje na sociálních sítích. Stojí v čele dosud málo známé islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ). Právě tu srílanské úřady z masakru viní. Premiér Vikremasinghe dnes uvedl, že atentáty „mohou mít spojitost“ s IS, vyšetřování ale podle něj ještě neskončilo.

Podle náměstka srílanského ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho mohly být útoky odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Tam pravicový extremista ve dvou mešitách povraždil 50 lidí.

Souvislost s útoky na Novém Zélandu dnes připustil i premiér Vikremasinghe, který rovněž uvedl, že po nedělních atentátech na kostely a hotely měl následovat útok na čtvrtý hotel, který se ale nezdařil. Vikremasinghe také přiznal, že Srí Lanka byla před útoky varována a že kvůli tomu byla sledována indická ambasáda. Reuters s odkazem na tři zdroje obeznámené s vyšetřováním napsal, že srílanské zpravodajské služby na hrozící útoky upozornili několik hodin před prvním atentátem jejich indičtí kolegové.

Díky výjimečnému stavu, který na Srí Lance platí od pondělních 20:30 SELČ, může policie a armáda zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení.

České Ministerstvo zahraničí dnes českým občanům chystajícím se na Srí Lanku doporučilo, aby vzhledem k vyhlášení výjimečného stavu v zemi zvážili odložení cesty na dobu po uklidnění situace. Těm, kteří už na Srí Lance jsou, doporučilo obezřetnost.

Černínský palác už v neděli Čechy vyzval k maximální obezřetnosti a doporučil, aby se vyhnuli místům teroristických útoků. Jedna cestovní kancelář přes prodejce Dovolena.cz deseti klientům umožnila zrušit dovolenou na Srí Lance bez stornovacích poplatků. Jiné cestovní kanceláře ale zatím nic neruší, protože jejich klienti si to nepřejí, řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…