K podpisu smlouvy TTIP nedojde! To čerstvě prozradil europoslanec Jan Keller

24.07.2016 17:50

Budoucnost našich potomků nevidím růžově, řekl mimo jiné v rozhovoru s Haló novinami europoslanec za ČSSD Jan Keller. Vyjádřil se také k nezaměstnanosti či ke smlouvě TTIP.

K podpisu smlouvy TTIP nedojde! To čerstvě prozradil europoslanec Jan Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Evropského parlamentu Jan Keller

„Míra nezaměstnanosti je u nás v současné době výrazně nižší než v jiných zemích Evropské unie. Je ovšem otázka, jak dlouho to tak zůstane. Na jedné straně je kritická situace společnosti OKD, na straně druhé velice nejistá budoucnost zbytků ocelářského průmyslu,“ podotkl Keller s tím, že v případě, že by došlo ke krachu OKD a ocelářství se zhroutilo kvůli čínské konkurenci, nezaměstnanost by vylétla nahoru. Sociálně kritická situace byl podle něj byla především na severní Moravě. 

Za nízkou nezaměstnaností se však podle něj skrývá vysoký podíl takzvaných flexibilních smluv a nízké mzdy našich zaměstnanců. „I když produktivita práce u nás roste, mzdy stagnují,“ všímá si Keller. 

Původní text ZDE.

„V posledních letech u nás ročně odplývá do ciziny majitelům a akcionářům velkých firem zhruba 400 miliard korun, což je desetina celého hrubého domácího produktu. Podobně jako se ve středověku platil desátek církvi, platíme dnes jakousi obdobu desátku velkým zahraničním firmám za to, že dostaly možnost u nás velice výhodně investovat,“ uvedl také europoslanec. Vyjádřil se také k otázce placené práce. Té bude podle jeho názoru ubývat. „Výroba náročná na práci bude přesunována do zemí s lacinější pracovní silou a velká část zbylých pracovních aktivit bude automatizována a digitalizována. V této situaci je nutné se o práci dělit,“ řekl. Otázka kratší pracovní doby nesmí podle jeho názoru znamenat nižší mzdu, neboť poté by kratší pracovní doba nebyla výrazem solidarity, ale vykořisťování. 

„Na to, aby lidé dostávali při kratší pracovní době stejnou výplatu, je peněz dost. Bohužel jdou ty peníze v současné době v převážné míře do kapes těch nejbohatších, jak empiricky prokázal například Thomas Piketty ve své knize nazvané Kapitál v 21. století,“ zmínil Keller. 

Následovala otázka ohledně smlouvy TTIP. Podle dobře informovaných kruhů v Bruselu k podpisu smlouvy nedojde, tvrdí Keller. „Tato smlouva je údajně již mrtvá. Nevěřím sice všem informacím z dobře informovaných kruhů, ale opravdu to vypadá, že do konce Obamova volebního období se smlouva vypracovat a schválit nestihne. A co nastane po konci Obamy, to je velice nejasné, a to nejen s ohledem na zmíněnou smlouvu,“ řekl.

A samozřejmě že nechyběla ani otázka ohledně aktuálních teroristických útoků a nedávné tragédie ve francouzském městě Nice. „Integrace muslimů do společnosti se ve Francii nepovedla. Přitom v této zemi žije muslimů skoro již deset procent. Pokud se budeme chovat stejně benevolentně jako v minulosti Francouzi, čekají nás jejich problémy,“ varuje Keller. 

Závěrem se europoslanec vyjádřil k samotné Evropské unii. „Nedomnívám se, že po případném rozkladu Unie nás čeká něco dobrého. Česká republika nekontroluje banky na svém území, nekontroluje klíčová průmyslová odvětví a ztratila potravinovou soběstačnost. K tomu všemu došlo ještě před jejím vstupem do EU. Případným vystoupením z EU se nám nic z toho nevrátí. Budoucnost našich potomků proto nevidím nijak růžově,“ řekl Keller.

„Tragédií naší země je, že v situaci, kdy je pravice v troskách, se levice nedokázala spojit, naopak se zmítá ve svých žabomyších válkách a každá ze skupinek sleduje v lepším případě své vlastní cíle, v případě horším se jen tak bezcílně vybavuje, jako to činí ta takzvaná liberální či salonfähig levice. Z vlastní zkušenosti mám pocit, že není ani liberální, ani levicová. Kdo nebo co nás může z tohoto marasmu dostat, to opravdu netuším,“ uzavřel europoslanec a podotkl, že on sám už kandidovat příště nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…