K rozhodnutí Ústavního soudu: Byly volby protiústavní? Hrozí politický chaos

03.02.2021 14:45

Česká právnička a politička Hana Kordová Marvanová přivítala rozhodnutí Ústavního soudu ČR k volebnímu zákonu. Současně však upozornila na dva možné problémy spojené s tímto zásahem do volebního zákona. Někdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil varuje, že může nastat politický chaos. Petr Hannig zavzpomínal s hořkostí na rok 2009.

K rozhodnutí Ústavního soudu: Byly volby protiústavní? Hrozí politický chaos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ústavní soud České republiky zrušil část volebního zákona. Zrušil dosud používanou metodu přepočtu hlasů voličů na mandáty a označil ji za protiústavní. Konstatoval, že volební zákon, který se používal v České republice posledních dvacet let, narušoval rovnost hlasů voličů ve prospěch větších politických stran.

Pražská politička a právnička Hana Kordová Marvanová rozhodnutí Ústavního soudu ČR přivítala. Zároveň však upozornila na dva možné problémy.

„Rozhodnutí Ústavního soudu odstranit diskriminační volební systém vítám. Ale proč tak pozdě? Co když se obě komory Parlamentu nedohodnou na změnách volebního zákona? Navíc to znamená, že volby do sněmovny za posledních 20 let byly protiústavní,“ poznamenala Kordová Marvanová.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

Někdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil rozhodnutí soudu také přivítal, ale jedním dechem dodal, že ústavní soudci dostali Českou republiku takřka na hranu ústavní krize.

„Rozhodnutí ÚS je správné. Současný systém diskriminoval malé strany. Za mě je ale nepochopitelné, proč přichází až po 3 letech od podání návrhu a 8 měsíců do voleb. Hrozí politický chaos, který nás může stavět na hranu ústavní krize,“ konstatoval Pospíšil.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

Petr Hannig v souvislosti s letošním rozhodnutím soudu zavzpomínal s jistou hořkostí na rok 2009.

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
„Ústavní soud se zase zapojuje do politiky. V roce 2009 padla Topolánkova vláda a na podzim byly vyhlášeny volby. Strana zdravého rozumu v koalici Suverenita získala 4,26 % ve volbách do Evropského parlamentu v tom roce na jaře. Měli jsme plné kandidátní listiny pro volby do parlamentu, stranu jsem tehdy přejmenoval na Suverenita - Strana zdravého rozumu, celostátním lídrem byla Jana Bobošíková a já předsedou strany. Měli jsme tehdy preference 10 %. Jenže Ústavní soud tehdy na žádost dvou poslanců Melčáka a Pohanky z naprosto neuvěřitelného důvodu, že měli ještě celý rok dostávat poslanecké platy, tyto volby zrušil. Skrytým důvodem, dle mého názoru, bylo, že nová TOP 09 ještě nebyla zažitá a bylo třeba ještě celostátně vyzdvihnout Věci veřejné. Navíc tehdy naše strana varovala před nároky sudetoněmeckého Landsmanschaftu, což bylo pro EU zřejmě nepřijatelné. Volby se konaly pak v normálním termínu. Ještě se k tomu přiřadila Kubiceho zpráva proti Paroubkově ČSSD a po volbách zřejmě podle plánu byla složena vláda ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Jak to nakonec dopadlo, je všeobecně známo. My jsme byli odsunuti z médií a dostali i přes jejich nepřízeň 3,67 % a způsobilo to u nás rozkol, takže jsem se jako předseda vrátil k názvu ROZUMNÍ,“ poznamenal Hannig.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…