KSČM navrhla zrušit zdravotnické poplatky. Vláda ale řekla ne

12.12.2012 21:09

Vláda se dnes podle očekávání vyslovila negativně k návrhu opoziční KSČM na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. O postoji kabinetu informoval zdroj obeznámený s jeho jednáním.

KSČM navrhla zrušit zdravotnické poplatky. Vláda ale řekla ne
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Podle předběžného stanoviska pro dnešní schůzi vlády je návrh poslanců Soni Markové, Pavla Kováčika a Vojtěcha Filipa kvůli finanční situaci veřejného zdravotního pojištění nepřijatelný. Plošné zrušení regulačních poplatků by podle podkladů vedlo k zásadním problémům v systému úhrad zdravotních služeb a znamenalo by opětovné zhoršení, popřípadě i nadužívání poskytovaných zdravotních služeb.

Bez ohledu na názor vlády rozhodne o předloze Parlament. Levice se snaží vyškrtnout poplatky ze zákonů v podstatě od jejich zavedení skoro před pěti lety. Dosud neuspěla, platby nezrušil ani Ústavní soud.

Platby ve zdravotnictví se v minulosti staly jedním z hlavních témat levice v předvolebních kampaních. Ve Sněmovně se o poplatcích vedly mnohahodinové debaty.

Lidé s výjimkou dětí nyní platí u lékaře 30 korun, stejný poplatek je za recept. Při návštěvě pohotovosti lidé vydají 90 korun a za den v nemocnici stokorunu. Roční ochranný limit, do kterého se nezapočítávají platby za hospitalizaci, činí 5000 korun, u dětí a seniorů je poloviční. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zvýšení některých poplatků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…