Kalousek: Babiš práskal komunistické policii, když Schwarzenberg pomáhal disidentům

18.09.2013 14:32

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyloučil jakoukoliv povolební spolupráci s hnutím ANO. Vadí mu minulost předsedy Andreje Babiše, který prý „práskal státní bezpečnosti“.

Kalousek: Babiš práskal komunistické policii, když Schwarzenberg pomáhal disidentům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ uvedl Miroslav Kalousek pro Novinky.cz.

„Tento propastný rozdíl mezi životopisy a mravními hodnotami obou pánů vylučuje koaliční spolupráci TOP 09 a ANO. Takovou spoluprací bychom popřeli a zpochybnili náš vztah k listopadu 1989 a svobodnému vývoji demokratického státu,” dodal exministr financí.

Kalouskova slova potvrzuje i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač. Ten termín říkám záměrně, protože to nic jiného nebylo. Může to vypadat, že si dopředu zužujeme prostor, ale zrovna v případě ANO je třeba to říci nyní,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Andrej Babiš však tvrdí, že agentem StB nebyl a je potřeba počkat na rozhodnutí soudu. „Respektujeme, jak rozhodne soud, ale pro nás to nemění nic na tom, že TOP 09 s takovým typem člověka v koalici být nechce. Pro naše voliče to je důležitý signál ve srovnání s historií našeho předsedy. Navíc hesla ANO, že nechtějí být politiky a že politici jsou špatní, považuji za velmi nebezpečná,“ dodává Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…