Kalousek: Dokud budeme mít většinu, budeme bojovat dál

26.06.2013 22:10

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 poskytl rozhovor serveru Týden.cz, ve kterém potvrdil, že koalice ODS, TOP 09 a LIDEM bude bojovat proti samozvané vládě Miloše Zemana. Prezidentův plán jmenovat úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka a donutit tak sněmovnu, aby se rozpustila a došlo k předčasným volbám, považuje prý ministr za nebezpečný precedens, který by se mohl opakovat po každých volbách.

Kalousek: Dokud budeme mít většinu, budeme bojovat dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Lze předpokládat, že sněmovna nedá vládě Jiřího Rusnoka důvěru. Na otázku, zda v případě, že prezident Miloš Zeman ani na druhý pokus nepověří sestavením vlády Miroslavu Němcovou, kterou na post premiérky navrhuje TOP 09 společně s ODS a LIDEM, bude koalice pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, ministr odpověděl:  „V žádném případě. Dokud budeme mít většinu, budeme bojovat dál. Ne o své ministerské posty, ale o to, že takové chování nesmí panu prezidentovi projít, protože je to nebezpečný precedens. Předčasné volby jsou instrumentem, který se používá jen tehdy, kdy není možné sestavit většinu v Poslanecké sněmovně. Potom jsou volby nutné, aby voliči znovu rozdali karty a pomohli většinu vytvořit. V tomto případě došlo k absurdní situaci, kdy většina ve sněmovně sice je, ale přesto prezident jmenoval libovolnou vládu.“

Miroslav Kalousek položil otázku, kde je při takovém chování záruka, že se nebude po předčasných volbách chovat stejně? „ Volby vytvoří možnost nějaké jiné většiny, pan prezident se zamyslí a řekne: já si stejně myslím, že jiná vláda by byla lepší. A bude se stejně chovat jako teď. Takhle se nesmí chovat prezident republiky a nesmí mu to projít,“ řekl pro Týden.cz Kalousek.

Miroslav Kalousek odpovídal Týdnu.cz i na otázku, jak se dívá na variantu, že by prezident nechal vládnout kabinet Jiřího Rusnoka v demisi. „Samozřejmě, že vláda, která je takovýmto způsobem samozvaná, protože v tomto případě pana prezidenta pokládám za součást té vlády, je to vláda přátel Miloše Zemana, nemůže očekávat žádnou spolupráci se sněmovnou. Stačí si připomenout rozpočtová pravidla republiky, aby ten, kdo se v nich orientuje, pochopil, že žádná vláda nemůže přežít několik měsíců bez spolupráce s parlamentem.  To je odpovědnost pana prezidenta i ministrů, kteří přijímají své funkce,“ uvedl Kalousek.

Sněmovna nepodpoří návrh rozpočtu úřednické vlády

Miroslav Kalousek Týdnu.cz řekl, že pro rozpuštění sněmovny nebudou ani v případě, že by prezident chtěl nechat vládnout úřednický kabinet až do řádných voleb v roce 2014. „Dokud bude mít vládní koalice většinu, bude bojovat za charakter parlamentní demokracie proti putinovskému režimu a samozvané vládě.“

Ministr financí pro Týden.cz potvrdil, že pokud bude Rusnokův kabinet vládnout v demisi několik měsíců a bude tak také sestavovat rozpočet na příští rok, bude to znamenat, že Česká republika se příští rok ocitne v rozpočtovém provizoriu. Ani v tomto případě totiž podle Kalouska nebude sněmovna hlasovat pro návrh Rusnokovy vlády. Podle ministra  není možné, aby taková vláda předložila vyhovující rozpočet. „Rozpočtování není exaktní věda. Do rozpočtu se promítají priority většiny Poslanecké sněmovny. Je to vrcholné politikum,“ řekl Týdnu.cz. Podle Kalouska by za takovou situaci nesl se všemi důsledky odpovědnost prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…