Kalousek: Minimálně tři čtvrtiny tvrdého alkoholu jsou v pořádku

25.09.2012 7:57

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) minimálně 70 procent tvrdého alkoholu, který je v současné době umístěn v daňových skladech, velkoskladech nebo obchodních řetězcích, neobsahuje metylalkohol. Část ze zbývajících 30 procent bude asi nutné zlikvidovat. Kalousek to řekl v pondělí v České televizi.

Kalousek: Minimálně tři čtvrtiny tvrdého alkoholu jsou v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Aby se nová výroba dostala na trh, musí se rozhýbat současný trh," uvedl ministr s tím, že alkohol může být považován za bezpečný až poté, co bude označen rodokmenem podle opatření ministerstva zdravotnictví. Poté by mohl být uvolněn pro prodej. Obchodníkům, kteří alkohol poctivě zakoupili a museli by ho zlikvidovat, by stát mohl vrátit již zaplacenou daň.

Výrobcům lihovin ministerstvo upraví zálohy na daň nebo odloží splátky

Ministerstvo financí je připraveno upravit zálohy na daň či odložit některé splátky výrobcům lihovin, které postihla nynější částečná prohibice kvůli metanolu. S kompenzacemi a odškodňováním ale nepočítá. Zákaz prodeje lihovin s objemem alkoholu 20 a více procent platí v Česku od 14. září, od 20. září se nesmí tvrdý alkohol ani vyvážet.

"Určitě jim (výrobcům postiženým prohibicí) rádi vyjdeme vstříc, co se týče například záloh na daně, aby bylo pro ně možné si náklady, které s tím měli, rozložit v čase. Zdůrazňuji, že neuvažujeme o žádné kompenzaci nebo o odpouštění odvodů," uvedl Kalousek. Podle něj by úlevy byly "v čase, nikoliv v objemu" peněz, týkaly by se záloh daní či splátek.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…