Kalousek: Nepříjemná pravda. Zvykejte si. A drahé energie jsou standard, na levné zapomeňte

29.04.2023 17:40 | Komentář

Miroslav Kalousek oznámil Čechům, Moravanům a Slezanům nepříjemnou pravdu. Zvykněte si na to, že nějaký čas nebudeme bohatnout. A pokud jde o vládu Petra Fialy (ODS), za některé věci by ji prý pochválil, ba je přímo nadšen, ale za jiné by ministrům pořádně vynadal. Které to jsou? Především to, jak se staví k ekonomice České republiky. Tady Fialův kabinet nešetřil.

Kalousek: Nepříjemná pravda. Zvykejte si. A drahé energie jsou standard, na levné zapomeňte
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Exministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Novinky.cz oznámil, že za některé věci by vládu Petra Fialy pochválil.

„Je řada věcí, ze kterých jsem nadšený. Spoustu věcí dělá vláda způsobem, který se mi líbí a má moji podporu. Kde se netajím svým zklamáním, je rozpočtová politika. V ní bohužel vláda, která slibovala změnu, neudělala nic. Pokračuje v neudržitelné rozpočtové politice, kterou nastavila vláda Andreje Babiše (ANO). A uteklo již osmnáct měsíců, to je dlouhá doba. … Vždycky je potřeba podívat se na alternativu. Kdyby vládl Babiš, tak je to po všech stránkách horší,“ poznamenal Kalousek.

Dal najevo, že stávajícího premiéra Fialy (ODS) si váží, zatímco neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše si vážit nemůže.

Ale v některých ohledech byl k vládě velmi kritický. Třeba v tom, že ANO spolu s ODS prohlasovalo zrušení superhrubé mzdy. To vytvořilo ve státním rozpočtu opravdu velkou díru.

„Vláda se potýká s průšvihem, a zatím velmi neúspěšně,“ posteskl si Kalousek. „Během 18 měsíců, co je vláda u moci, dokázala zvýšit mandatorní výdaje o minimálně 80 miliard. Jestli tedy chtějí o 70 miliard snižovat strukturální deficit, tak jim nezbývá nic jiného, než aby balíček na příští rok byl alespoň 140 či 150 miliard korun,“ pokračoval.

Především na výdajové straně rozpočtu lze podle Kalouska škrtnout 100 miliard bez toho, aby to narušilo sociální smír. Některé z těchto škrtů budou podle Kalouska nepopulární, ale vláda by je měla udělat i tak. A teprve pokud je udělá, má předstoupit před lidi a poprosit je, že je bohužel třeba i zvýšit daně. Teprve až zruší některé úřady či výzkumné ústavy, může lidem říkat, že je třeba také zvyšovat daně.

Ve vládě mu ale chybí někdo, kdo by to jasně prosazoval.

A přidal varování. „Ceny energií se nevrátí zpátky. Patnáct let zpátky jsme měli výjimečně levné ceny energií, a to se nikdy nevrátí. Na to zapomeňme, musíme si zvyknout, že takto drahé energie, jako jsou nyní, jsou standard. … Tahle vláda nemůže za nárůst energií, vypořádala se s tím. A nemyslím, že se s tím mohla vypořádat lépe. Není tu určitě nikdo, kdo kvůli vládě nemá na energie,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousku před krizí jsi řval, že jsme ostrov uprostřed Evropy a krize se nás netýká a budeme jenom bohatnout, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 29.04.2023 17:52:20
a na komunisty podáš trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy a ? No stal jsi se ministrem jako Stan-jůra, oba jste stejní, rozesílal jsi někdy v roce 2012 složenky Čechům na zhruba 120 000,-- a po krátké době tvé hrůzovlády ty složenky činily 170 000,-- takže republiku jsi zadlužil nejvíce ty, ožralo a tvůj kamoš fijalka a stan-jůra v tom jedou úplně stejně jako ty.-.-......

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…