Kalousek: Snažil jsem se, aby opatření dopadla zhruba stejně na všechny

14.04.2012 9:55

Před pár dny ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přišel s nápadem zvýšit poplatky u lékaře z 30 na 50 korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je sociální spoluúčast na financování systému to jediné možné řešení před zhroucením v budoucnu. Škrty odůvodňuje tím, že šla jeho strana do voleb s možným poklesem životní úrovně, tvrdí v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Kalousek: Snažil jsem se, aby opatření dopadla zhruba stejně na všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle Kalouska jsme nyní v situaci, kdy už nemůžeme počítat s růstem ekonomiky. Naproti tomu se dramaticky zvyšují náklady zejména související se stárnutím populace. Kalousek má na tohle dvě řešení. Buďto budeme problém dále ignorovat a pojedeme na dluh, a tím se systém zhroutí, nebo péči omezíme.

Nejúnosnější varianta je ale podle Kalouska v podobě větší spoluúčasti. „Nebo je tu varianta, která je zakletá ve větě Více osobní odpovědnosti a více společné spoluúčasti, a můžeme si únosným sociálním způsobem všichni připlácet víc na zdravotní péči,“ odpovídá Kalousek v rozhovoru pro deník Právo. Tímto Kalouskovým řešením je daleko větší šance v kvalitní péči do našich posledních dní.

Více osobní odpovědnosti

„Jsem přesvědčen, že je fér požádat o 20 korun větší spoluúčast, což jistě není neřešitelný problém,“ dodává ministr financí. Tvrdí totiž, že už tak je v našem systému solidarita mezi zdravými oproti nemocným obrovská. Zároveň to ale neznamená, že by nemocní neměli mít žádnou spoluúčast.

„Státní finanční politika nikdy nezajistí váš vlastní blahobyt, ten si zajistíte svým výkonem,“ odpověděl Kalousek na tvrzení, zdali to za čas u lékaře nebude celá stokoruna, čímž by se mohly zužovat osobní náklady občanů. „Důsledek všech konsolidačních opatření vlády je snížení reálných příjmů veškeré populace. Musí se to týkat skutečně všech,“ dodává Kalousek s otevřeným tvrzením, že šla strana TOP 09 do voleb s možností poklesu životní úrovně.  Zato ale strana slíbila, že nebudeme ztraceni.

Ministr financí si je vědom, že v programovém prohlášení zvyšování daní nebylo, ale pokud by se krize odvíjela podle dvou let starých prognóz, škrty by čekaly pouze výdaje státu. „Pokud se s tím dokážeme vyrovnat tak, že 68 procent objemu opatření se odehraje na úsporách a pouze 32 procent se odehraje na zvýšení daní, tak to pokládám za fér,“ říká Kalousek.

Z hlediska společenské soudržnosti dále Kalousek zdůvodňuje i další finanční opatření, a to vyšší zdanění bohatších. Jestliže stát ubírá důchodcům, je tady na místě zasáhnout ty vysokopříjmové. „Snažil jsem se, aby to skutečně poctivě postihlo zhruba všechny stejně,“ dodal Kalousek deníku.

Pivo nebo víno. Platit budou všichni

V rámci přerozdělování peněz obyčejných lidí chystá ministr i zdanění vína, což je unikum. Kalousek se hájí tím, že je to v rámci férových podmínek. „Jestliže jsou zdaňováni domácí výrobci piva, tak neumím najít důvod, proč nejsou zdaňování prodejci vína,“ hodnotí ministr.

Škrtat si Kalousek představuje dokonce i na ministerstvu obrany. Sice si nemyslí, že si ministr obrany České republiky Vondra (ODS) ukradl něco pro sebe, ale jak tvrdí, „nechal si pod zadkem rozkrást půlku rozpočtu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…