Kalousek Středulovi: Pár set demonstrantů na Václaváku přežijeme

12.10.2022 9:43 | Ze sítí

Odborářský předák a kandidát na prezidenta Josef Středula se obul do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a jasně mu sdělil, jak rychle by podle něj měly zaměstnancům růst mzdy. Vyzval ho, aby vláda Petra Fialy (ODS) nedělala stejné chyby jako v krizi před 12 lety. A tady se ozval tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. (TOP 09). Do debaty vstoupil i bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Nahlédněte.

Kalousek Středulovi: Pár set demonstrantů na Václaváku přežijeme
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl růst minimální mzdy pro příští rok na hladinu 41 procent průměrné mzdy. Informovala o tom ČTK.

„Když se podívám na vývoj minimální mzdy vůči průměrné mzdě v České republice i na to, že zvyšujeme také zaručenou mzdu, tak s ohledem na ekonomickou situaci bychom se měli pohybovat někde kolem 41 procent vůči průměrné mzdě. Musíme si uvědomit, že to neplatí vláda, ale platí to zaměstnavatelé. Musí na to mít. Musíme být v této složité situaci velmi opatrní, abychom s vaničkou nevylili dítě a nezpůsobili nárůst nezaměstnanosti. Prioritní zájem je udržet nízkou nezaměstnanost,“ uvedl Jurečka. Podle něj poměr 41 procent minimální mzdě ke mzdě průměrné je „jeden z nejvyšších za poslední roky“.

Předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a prezidentského kandidáta Josefa Středulu zvedlo Jurečkovo prohlášení ze židle.

„To, co navrhuje ministr Marian Jurečka, je nárůst minimální mzdy o 200 korun. Inflace je ale 18 %. To je nepřijatelné. Minimální mzda by měla být na 60 procent mediánu hrubé mzdy nebo 50 procent průměrné hrubé mzdy. Na tom se shodla i EU. Ne 41 %, pane ministře Mariane Jurečko. ... Neřešení vysoké inflace je obrovský problém, který vláda dlouhodobě na rozdíl od jiných států neřeší. Naše požadavky nikoho nelikvidují. Nedělejte stejné chyby jako při poslední krizi,“ žádal důrazně Středula na Twitteru.

Josef Středula promlouvá

Josef Středula promlouvá

Jedním dechem varoval, že lidé očekávali, že se jejich mzdy začnou blížit výši mezd na Západě a to, že se to dosud nestalo, je podle odborářského předáka a kandidáta na prezidenta velký problém.

„Moje vize pro EU? Více koheze, více respektu, více práv, které zlepší sociální situaci lidí. Mzdy v jednotlivých zemích EU se nepřibližují. A lidé to logicky cítí jako bezpráví. Bylo to jedno z očekávání při vstupu do EU,“ konstatoval Středula.

Josef Středula promlouvá

A tady se přihlásil o slovo bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Vláda podle mého názoru nemá jinou možnost, než odpovědět: 200 Kč je maximum možného. Je-li vám to málo, nedostanete nic. Na zvýšení minimální mzdy není právní nárok a pár stovek demonstrantů na Václaváku se dá přežít,“ kontroval Kalousek s poukazem na sobotní demonstraci odborů, na které byla podstatně slabší účast, než např. na demonstraci Ladislava Vrabela z 3. září na Václavském náměstí.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) konstatoval, že otázka výše minimální mzdy se v Česku přeceňuje. Bývalý člen Rady ČNB je přesvědčen, že Česko musí řešit zásadnější věci.

„Můj dlouhodobý názor je, že minimální mzda (pokud se drží ve slušných mezích) je jedním z nejvíce přeceňovaných nástrojů. ‚Boj o ni‘ pak vytlačuje diskusi o ekonomicky mnohem vážnějších věcech. Ale ty jsou složité. A tak je válka o stovky pro obě strany fajn,“ posteskl si Niedermayer.

Miroslav Kalousek promlouvá

O slovo se přihlásil také bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček, který se často dostával do sporů s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Dlouhodobě zastávám názor, že člověk, který na plný úvazek pracuje, by měl bez větších problémů důstojně vyžít a rozhodně by neměl končit na sociálních dávkách,“ konstatoval exministr.

Svatopluk Němeček promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…