Kalousek: V EU nám furt něco vadí. V Bruselu všechny... iritujeme, slušně řečeno! Euro je jako když se oženíte

13.10.2017 13:01

V těchto volbách rozhodneme, zda si necháme dále ubírat svobody a demokratické jistoty. Tak se v pražské Kavárně Plevel vyjádřil Miroslav Kalousek. Lídr TOP 09 si přišel v úterý promluvit s veřejností v pořadu Kavárna volí. Demokracii v Čechách prý oslabuje lhostejnost občanů a současná vláda. Ta navíc projídá rozpočet a nevytváří zásoby na další finanční krizi, která určitě přijde.

Kalousek: V EU nám furt něco vadí. V Bruselu všechny... iritujeme, slušně řečeno! Euro je jako když se oženíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Co mě trápí nyní jako občana, tatínka a dědečka, že jestli bylo někdy potřeba bránit všechny pozitivní změny, které přišly s pádem komunismu, tak v těchto volbách. Pokud dosáhneme, aby zde po volbách byla demokraticky prozápadně orientovaná vláda, tak mohu jít druhý den do důchodu. Na tom mi záleží,“ řekl Miroslav Kalousek hned v úvodu.

Přišla otázka, zda se obává hnutí ANO a jeho výsledku ve volbách. „Hnutí ANO se neobávám, ale obávám se velkých snah o změnu systému, na který jsme si zvykli,“ vysvětlil Kalousek s tím, že zatím máme právní stát a liberální demokracii, občané jsou svobodní a mohou se spolehnout na férové chování státu, kdy moc je kontrolována zákonem. Na výběr máme buď suverénní stát, nebo se stát zastrašenými zaměstnanci holdingu, nejistí si ničím, protože druhý den může být všechno jinak. Podle lídra TOP 09 dnes stojíme tváří v tvář nebezpečí odstraňování demokratických brzd a pojistek, které brání naši svobodu. Zdůraznil, že každý za poslední čtyři roky přišel o velký kus soukromí a svobody.

Demokracie je tím slabší, čím jsou lidé lhostejnější

Miroslav Kalousek by rád změnil lhostejnost. Demokracie je prý tím slabší, čím více lidí se nezajímá o dění. „Demokracie je silná, když je občan aktivní, zajímá se a je si vědom ústavního systému dělby moci a brzd a pojistek. Když si tyto zásahy necháme líbit, nevšímavost a lhostejnost velké části veřejnosti naši demokracii oslabí,“ řekl a popsal další problém Česka ze svého pohledu. Nedokázali jsme realizovat nezbytné strukturální reformy, které trápí každou evropskou zemi. Tedy penzijní, zdravotní a vzdělávací reforma. Bývalý ministr financí prohlásil, že bez vzdělávací reformy přestaneme být konkurenceschopní, jestliže mozkové kůře a talentům neposkytujeme vzdělání na špičkové úrovni. Řešení se vlečou a žádná vláda neuměla problém vzdělávání vyřešit.

Svoji roli by pak Kalousek viděl ve fiskálních reformách. „V době krize se dělají těžko, přesto jsme se za našeho působení pokusili nějaké kroky v penzijní reformě i zdravotnictví učinit. Současná vláda je zrušila. Odpustil bych jim to, kdyby předložila nějakou alternativu, ale nepředložila nic,“ uvedl s tím, že strukturální změny penzí jsou potřeba, aby se současné generace nemusely bát nedůstojné penze. V tom dal Ivanu Pilnému za pravdu. Pokud se něco nestane, tak budou důchody nedůstojné. Zrovna tak je to se zdravotním pojištěním. Bez zásahu se podle Kalouska začne snižovat vysoká úroveň zdravotnictví, protože ta současná, špičková, je v tomto systému neudržitelná.

Kalousek zalitoval, že pomohl otevřít dveře konzumnímu, klientskému stylu politiky

Na dotaz, zda by ve svém politickém působení udělal něco jinak, odpověděl: „Trpce si uvědomuji řadu chyb, kterých jsem se dopustil – trošku nepokorně jako každý, kdo někdy pracoval. Nelze usilovně pracovat a neudělat žádnou chybu.“ Jako největší chybu však vidí v roce 2004, kdy mohl zabránit, aby se premiérem stal Stanislav Gross. To neučinil a pomohl tak otevřít dveře velmi konzumnímu, klientskému stylu politiky moci bez idejí, takže nástup některých lidí – jako například Andreje Babiše, který byl s Grossem velmi spřízněn – postupoval rychleji. „Kdybych tehdy řekl ne, vstoupili jsme do Špidlovy vlády a v jiné nebudeme… tak se to nestalo, a to mne bude trápit do konce života,“ uzavřel toto téma Kalousek.

Během pořadu „Kavárna volí“ došlo i na téma Evropské unie. Miroslav Kalousek se domnívá, že po Brexitu vznikne vícerychlostní Evropa a pokládá za důležité, aby Česká republika zůstala v rychlém pruhu. „Jestliže se ocitne na periferii Evropské unie, připravíme si osud podobný dnešním Ukrajincům, kteří k nám jezdí za prací.“ Nadcházející volby vnímá rozdílně i kvůli nárůstu populismu, xenofobie a nenávisti.

Přijetí eura je jako svatba

Negativně se lídr TOP 09 vyjádřil k jakýmkoliv kvótám, ale naopak pozitivně k přijetí eura. Sdělil své přesvědčení o výhodnosti vstupu České republiky do eurozóny, jednak kvůli exportní ekonomice, ale také kvůli stabilnější měně a větší prestiži. Přijetí eura pak přirovnal ke svatbě: „Jako když se oženíte. Nemůžete jen získat. Když se oženíte dobře, výhod je více než nevýhod. Vstup do eurozóny otevírá mnohem více šancí a k tomu přichází mezinárodně politický argument o vícerychlostní Evropě. S pravděpodobností blízké jistotě půjde hranice mezi rychlým a pomalým pruhem po hranicích eurozóny,“ pokračoval Kalousek s tím, že můžeme stát za plotem formálně v Evropské unii, ale rychlík pojede vedle nás.

Napadl také tři argumenty proti euru. První, že zkrachovalo a má potíže. Uvedl, že přes všechny potíže jde o pátou nejsilnější ekonomiku na světě a patří mezi největší světové vývozce a dovozce. Druhý se týkal zvýšení cen po zavedení eura, které by řešil dvojími cenami rok před a rok po zavedení měny. Třetí argument proti euru, tedy, že musíme mít měnovou suverenitu, abychom mohli měnu oslabit, když přijdou ekonomické potíže. Kalousek prohlásil, že nechce domácnostem a lidem znehodnotit jejich úspory a majetky.

Česká republika se musí v Bruselu chovat jako partner

V kavárně také tvrdil, že Česká republika má v Bruselu šanci prosadit svoje zájmy, pokud jedná neustále ve všech agendách jako spolehlivý partner. „To neznamená, že se vším souhlasíte. Mám z jednání zkušenost, že když sdělíte partnerům svoji prioritu a vysvětlíte, proč takovou máte, tak se vám snaží vyhovět, pokud se i vy snažíte vyhovět jejich potřebám. Nikdo nemůže vyhrát deset nula. Pokud ale jednáte jako kverulant, který stále nesouhlasí a všechno mu vadí, neprojednáte nic,“ upozornil. Do této pozice se prý Česká republika pomalu dostává.

Při besedě také připomněl, jak důležité je v době hospodářského růstu vytvářet zásoby na čas, kdy opět přijde finanční krize. „Kdo je připraven, není zaskočen. Dlouhodobě se má počítat se všemi krizemi. Co přijde určitě, je finanční krize, až praskne bublina. A že praskne, nelze pochybovat, otázkou je kdy? Aby nedocházelo k propadu příjmů, lze dopady pro nejchudší a nejslabší sanovat ze zásob, aby společnost zůstala sociálně soudržná.“ V této souvislosti Kalousek kritizoval současnou vládu, která má údajně o 200 miliard korun k dispozici více než on sám v roce 2012, přesto investovala o 1,3 miliardy méně, protože peníze projídá. Rozpočet na příští rok bude poznamenán historicky nejnižšími investicemi z národních zdrojů.

Biopaliva jsou slepá cesta

Nezapomněl připomenout rostoucí státní aparát, jenž se zvýšil o 31 tisíc státních zaměstnanců, což znamená asi 20 miliard nákladů ročně. Upozornil na nesrovnalost – jestliže stát přijme tolik zaměstnanců, musí na jejich zaměstnání někde vzít finance. Bez zvýšení produkce by zkrachoval. Větší podporu by naopak poskytl rodinám s vážně nemocnými dětmi, které jsou diskriminovány. Ať už děti vážně hendikepované, nebo s nemocí motýlích křídel a dalšími. „Jde o neuvěřitelnou zátěž pro rodinu, která si zaslouží speciální ošetření. Dále děti v domovech. Pro velkou část z nich se dají najít náhradní nebo pěstounské rodiny.“

Miroslav Kalousek také zmínil zrušení povinného přidávání biosložky do paliv. „Některé cesty se v rámci ochrany klimatu časem ukáží jako slepé a je třeba si to přiznat. Biopaliva přinesla více škody než užitku, díky problémům nejen se spodní vodou, ale i půdou a zadržováním vody. O ovzduší bychom měli začít pečovat elektromobilizací,“ sdělil. Dotkl se i tématu obchodu s Čínou, který mu nevadí, ale vadí mu servilní chování, kvůli kterému si Číňané Čechů neváží. „Holanďané využijí každou chvíli, aby upozornili na porušování práv v Číně, a Čína se s tím smířila, smířili by se i u nás,“ dodal Kalousek s tím, že za Václava Havla si nás vážili nepochybně více, a řekl, že export s Čínou rostl nejvíce za Schwarzenberga na pozici ministra zahraničí, který Číňanům „do zadku nelezl“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…