Kalousek: Vím, co je to tahat z montérek desetníky na mléko. Nechte mě na pokoji

02.05.2012 8:26

Dovedou zákonodárci uživit rodinu i s běžným příjmem navzdory vlastním reformám? Deník MF Dnes se rozhodl, že poslance vystaví testu, v němž budou moci hospodařit jen s 2800 korunami na dospělou osobu a týden. Čtyřčlenná rodina se dvěma malými dětmi také musí vystačit s přibližně 5600. Dokáží to i zákonodárci? Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) účast v projektu odmítl s tím, že je stupidní.

Kalousek: Vím, co je to tahat z montérek desetníky na mléko. Nechte mě na pokoji
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Nespokojenost občanů s vládou premiéra Petra Nečase (ODS) narůstá a to především kvůli tomu, že sahá stále hlouběji do kapes. Zvyšuje DPH, což podstatně zdražuje všechny výrobky a služby a lidé s běžným příjmem mají problémy vyjít od výplaty k výplatě. Tvrdí to alespoň levicová opozice a spolu s ní i odbory. MF Dnes se proto rozhodla připravit projekt s názvem: Vyžijte z 2800 korun na týden. Tři poslanci se uvolili, že to zkusí.

Vím, co to je, hledat po kapsách poslední drobné, odvětil Kalousek

Šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík (TOP 09), poslanec Jan Chvojka (ČSSD) a jejich kolegyně Lenka Kohoutová (ODS) se rozhodli, že se se projektu zúčastní a jeden týden od druhého do devátého května vystačí toliko se 2800 korunami na dospělou osobu. Tutéž částku smí do rozpočtu přinést i manželka či partner. S těmi penězi pak musí vystačit celá rodina. Za zmínku stojí, že účast na akci odmítl jak premiér Petr Nečas, tak jeho stínový protějšek Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil nápad dokonce za stupidní.

„Samozřejmě se toho nezúčastním. Tenhle projekt je totiž STUPIDNÍ! A napište tam, že moc dobře vím, jak se s tak malým příjmem žije. Kdysi jsem živil rodinu za 1 750 korun měsíčně. Vím, co je to hledat po kapsách montérek poslední desetníky na mlíko. Když ale děláte nějakou práci, tak máte také odpovídající výdaje. Musím si platit spoustu služeb, protože pracuji šestnáct hodin denně. Je to něco za něco,“ zdůvodnil svůj postoj šéf státní kasy.

Politici jsou normální lidé

Tři odvážlivci ze sněmovny, kteří na nabídku kývli, věří, že s penězi vystačí, i když Gazdík bude muset podle vlastních slov jezdit do práce vlakem a nikoliv autem. Poslankyně Kohoutová pak chce i s touto částkou jezdit autem na návštěvy do nemocnice za svou matkou.

„Nebojím se, že bych nevyšla. Léta jsem byla samoživitelka. Politici jsou normální lidé. Kandidovala jsem proto, abych pomáhala měnit zákony pro zdravotně postižené lidi, ne pro peníze,“ poznamenala poslankyně, kterou zlobí, že se vládě vždycky nedaří reformy dobře vysvětlit nebo doladit.

Poslanec Chvojka naproti tomu chce na experimentu prokázat, jak vláda skrze reformy z občany zachází. On sám si bude muset odepřít nákup drahých knížek a možná nebude moci vzít syna o svátcích do zoo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…