Kalousek chce zneužít auditory pro politický boj, varují kolegové z ODS

21.03.2012 20:33

Novelou zákona o finanční kontrole chce ministr Kalousek jen zvýšit vlastní politickou moc, obávají se poslanci ODS. Jeho navrhované úpravy jsou i podle odborníků pouze kosmetické a navíc často neefektivní a drahé. Navíc podle kritiků umožní ministrovi financí zneužívat činnost auditorů pro zneškodnění politických konkurentů.

Kalousek chce zneužít auditory pro politický boj, varují kolegové z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Když ministr udělal bububu, tak auditor, jehož odvolání bylo v kompetenci ministra, se stáhnul a do ničeho už nešťoural. A to Bruselu vadí,“ sdělil serveru Česká pozice jeden z bývalých vysoce postavených úředníků ministerstva životního prostředí, který se staral o rozdělování miliardových dotací.

Vlnu nevole návrh sklidil i na zasedání poslaneckého klubu ODS, kde musel šéf strany Petr Nečas slíbit, že tento návrh bude ještě prodiskutován. Poslancům vládní strany se nelíbí, že by se pod ministrem Kalouskem měly kumulovat pravomoci a informace, které auditoři při svých šetřeních získají. Podle kritiků by činnost kontrolního orgánu mohla být zneužita za účelem politického boje.

„Novela zavádí jen kosmetické opatření a neřeší nezávislost auditorů. Na poslance se obraceli starostové, kteří kritizují složitost systému kontrol, kdy vám na jeden projekt může přijít několik kontrol, které stojí nemalé peníze,“ uvádí nedostatky návrhu i poslankyně a bývalá starostka Náchoda Zdeňka Horníková z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…