Kalousek ho přinutil, chudáka hodnýho. Klaus ml. odpaloval Veselovského a pak ztrapnil Piráty

30.01.2019 12:24

Václav Klaus mladší se objevil na DVTV, aby hájil svůj návrh zákona, který má zabránit bezdůvodnému mazání příspěvků na sociálních médiích. V rozhovoru objasnil, proč za novelou stojí, jak je případ rozdílný například od zákazu kouření a jaká byla odezva v řadách poslanců. „Chudáka toho hodnýho topkaře fakt Kalousek donutil to běžet škrtnout, když jsem to nesl do podatelny,“ řekl politik. A cenzurou a manipulacemi ze strany EU se zabýval i dále.

Kalousek ho přinutil, chudáka hodnýho. Klaus ml. odpaloval Veselovského a pak ztrapnil Piráty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

Martin Veselovský na začátek Klausovi předhodil jeho odpor k zákazu kouření jako k omezování svobody podnikatelů a zeptal se, jak došlo k tomu posunu, že nyní chce přikazovat Facebooku, soukromé společnosti, jaké má mít zásady. „Svoboda slova je jednou z klíčových věcí. Já to beru tak, že společnost některé věci reguluje, například nemůžete dělat spalovnu nebo skládku na sídlišti,“ odvětil na to Klaus a dodal, že existuje i Rada pro televizní a rozhlasové vysílání, která reguluje všechny další televize. Sám sebe rohlásil za liberála, ale EU podle něj zahájila velké tažení za cenzuru a kontrolu názorů, přijímá desítky nových úředníků, aby hodnotili, co je fake news a co ne, a chce také dotovat „nezávislá média“ a má dohodu se 4 giganty internetu: Twitterem, Mozillou, Googlem a Facebookem ohledně mazání příspěvků podle klíče bruselských úředníků. „Já proti tomu s dovolením zásadně protestuju a snažím se, ať už donkichotsky nebo racionálně nebo jak, v tom udělat nějakou legislativní alternativu, abych řekl: ‚V České republice prosím ne,‘“ prohlásil navrhovatel zákona.

Podle Klause paralela se zákazem kouření nesedí, protože kouření prostě není základ společnosti jako svoboda slova. Dodal, že když provozujete autobusy, tak také nemůžete diskriminovat Romy. Facebook podle něj vydělává značné množství peněz, nabízí sociální prostor a on tvrdí, že nemůže zakazovat a zasahovat do vyjádření, která nejsou protizákonná a potlačovat tak veřejnou diskuzi.

Veselovský pak ukázal níže zobrazený obrázek a dodal, že to je jeden ze statusů, který Klausovi mladšímu byl smazán. Zeptal se Klause, co by se dělo, kdyby platila jeho novela. Klaus tvrdí, že v tomto případě by to byl přestupek Facebooku. Obsílka by podle něj nešla za Markem Zuckerbergem, ale za cenzorem, který dotyčný příspěvek smazal, pravděpodobně na základě udání, a i za společností, která toto provozuje.

Zdroj: Facebook

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí
Veselovský doplnil, že se ptá hlavně na praktickou stránku věci. Klaus ho přerušil, že si kladl úplně stejné otázky, a zašle mu třístránkový elaborát od právníků na toto téma. Jako trestný čin by považoval, pokud by např. TOP 09 vypl Facebook týden před volbami celou komunikaci kvůli „závadnému“ obsahu. A dodal, že už to, že kromě Pirátů se k novele připojily podpisy z celého politického spektra, dokazuje, že toto téma důležité je.

Veselovský se ptal, proč, když mu vadí komunitní zásady soukromé firmy Facebook, nejde na nějakou jinou sociální síť. „Když se o tom budeme bavit jako strana Svobodných občanů, kterých je pět a půl, kteří hypoteticky liberálně něco diskutují, tak filozoficky máte velkou část pravdy,“ uznal Klaus, ale hned dodal: „Když žijeme v reálném světě, tak to jsou věci, které opravdu masově mohou ovlivnit volební výsledky a je to útok na svobodu slova, jaký tady od roku 1989 nepamatujeme, co tady Evropská unie vymýšlí.“ Dodal, že společnosti jsou již nyní omezovány ve své svobodě regulacemi, z nichž s některými souhlasí a s některými ne.

Martin Veselovský pak změnil taktiku a zaměřil se na číslo 100 tisíc uživatelů, kterým je zákon definován. Podle Klause nejsou názorová média jako třeba komentáře na DVTV nebo na iDnes, kde je více jak sto tisíc uživatelů, zákonem myšlena. „Co Mimibazar?“ zabrousil do kalnějších vod internetu Veselovský. Klaus se usmál a prohlásil, že Mimibazar je prodejní síť, takže se na něj zákon také nevztahuje, je určen pro sociální sítě, kde zveřejňujete své názory a ony vám k tomu dávají prostor.

Klause se pak Veselovský ptal, jak má česká právní novela dopadnout na americkou firmu takové velikosti, jako je Facebook. „Oni myslím v Evropě to řídí přes Irsko,“ začal Klaus. Uznal, že je to velké a nové téma a na klubu ODS se více lidí ptalo, jak je ta společnost řízena a jak platí daně, když tu působí. EU podle něj tlačí na cenzuru a on tlačí opačným směrem. Veselovský na to navázal otázkou, zda by tedy neměl tlačit na Evropskou unii. Klaus uvedl, že se bude snažit to prosadit na jednání Sněmovny jako zvláštní bod, do kterého se „bohužel“ asi bude chtít zapojit i ministr Petříček. Že Česko jako malá země proti Facebooku nic moc nezmůže, uznává, ale novela má signalizovat, že se konání Facebooku mnoha občanům nelíbí, jsou proti cenzuře v opozici a on se snaží proti tomu něco udělat. „Pokud máte nějaký lepší nápad, já to rád udělám,“ sdělil ještě Veselovskému.

Ten přidal ještě jeden konkrétní příklad, příspěvek Lubomíra Volného z SPD a ptal se, zda je právě toto příspěvek, který by mazán být neměl, i když vybízí k trestnému činu. Klaus Veselovského opravil, že vybízí k přestupku (a z kontextu je vidět, že je příspěvek ironický). „Tohle si myslím spadá pod svobodu slova, on nevybízí ke genocidě. Ten příspěvek je hloupý, ale myslím, že lidé mají právo říkat provokativní názory, hloupé názory, chytré názory, inspirující názory, ta hranice je velice tenká a já jsem spíš na straně toho, nechat ten prostor co nejvíce svobodný,“ ohodnotil poslancův příspěvek Václav Klaus mladší.

Na závěr se Kalus vyjadřoval k šanci úspěchu novely. „Ta odezva těch řadových poslanců byla poměrně značná, vlastně to podepsali ze všech klubů, chudáka toho topkaře hodnýho fakt Kalousek donutil to běžet škrtnout, když jsem to nesl do podatelny,“ dodal Klaus a řekl: „Co má člověk dělat, tak snaží se dělat nějaké kroky, o kterých si myslí, že jsou správné, a že občas od někoho za to dostane pár plivanců, to je život,“ shrnul své snažení poslanec ODS, Václav Klaus mladší.

Celý rozhovor ZDE

Klaus se tématu EU a cenzury věnoval i na Facebooku. Tvrdí, že EU chce proti tzv. fake news bojovat svými vlastními fake news, jak dle něj vyplývá z Akčního plánu proti dezinformacím, podle kterého 83% Evropanů považuje falešné zprávy za hrozbu pro demokracii a 73% uživatelů internetu znepokojují online dezinformace v předvolebním období. Václav Klaus mladší má tyto výhrady:

„Ve výzkumu otázka, zda lidé považují fake news (zde uváděné jako „falešné zprávy“) za hrozbu, nebyla vůbec přítomna. 
Data patrně vycházejí z otázky: ‚Je dle vašeho názoru existence zpráv nebo informací, které zkreslují skutečnost nebo jsou dokonce mylné, problémem pro demokracii obecně?‘
1. Otázka se neptala na hrozbu, ale na problém.
2. Za problém to považuje jen 45 % dotázaných a 38 % za problém pouze do určité míry.

Především na takto položenou otázku by uvedeným způsobem odpověděl téměř každý, čemuž i odpovídají výsledky šetření. 
- Jedná se o typický příklad manipulativní techniky, kdy je uměle vytvářen pocit naléhavosti problému s cílem prosadit určitou politiku. 
- Je to totéž, jako kdybychom se v průzkumu zeptali: Je podle vás zimní počasí nebezpečné pro váš zdravotní stav? Následně prezentovali fantastická čísla jako: 83 % považuje zimu za hrozbu pro své zdraví. A zdůvodňovali tím nutnost zakázat vycházení občanů v zimních měsících při nedodržení nových evropských oděvních standardů.“

A Klaus mladší si kopl i do Pirátů, kteří se staví proti jeho návrhu. Jan Paluska sdílel dlouhý příspěvek o italském lékaři Cesaru Lombrosvi, který tvrdil, že zločinné sklony jsou vrozené a jsou rozpoznatelné ve fyziognomických znacích člověka. To spojil s Antonínem Vorlem, sexuálním násilníkem a vrahem. „Vždycky když vidím Tondovu fotografii, říkám si, že měl pan Lombroso recht. Některým lidem to prostě kouká z očí,“ tvrdí.

Ale Klaus mladší na to namítá: „Myslím, že to je nesmysl. Takhle vypadá kompletní posl. klub Pirátů – sedím vedle nich.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…