Kalousek k ANO: Mlčte, proboha. Vy jste s důchody nic nedělali

18.04.2023 13:22 | Ze sítí

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kvituje rozhodnutí vlády nahradit mimořádnou valorizaci důchodů dočasným měsíčním příspěvkem. Podle Kalouska je jedinou chybou, že toto opatření vláda neschválila už před rokem. Kritikům z opozičního hnutí ANO Kalousek vzkazuje, že sami za 8 let vlády nepřipravili žádnou penzijní reformu, tak ať teď raději mlčí.

Kalousek k ANO: Mlčte, proboha. Vy jste s důchody nic nedělali
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí oznámil, jak vláda nahradí mimořádnou valorizaci, jejíž zrušení i přes obstrukce opozice kontroverzně prosadila začátkem března.

„Mechanismus mimořádných valorizací bude nahrazen tzv. dočasným příspěvkem, který nám po dobu toho roku, kdy dojde k růstu cen, pomůže zastabilizovat tu situaci u seniorů tak, aby především ti s nízkými důchody nemuseli být vystavováni sociálně tíživé situaci a nemuseli čekat na řádné zvýšení,“ uvedl Jurečka na tiskové konferenci s tím, že polovina bude tvořena fixní částkou stejnou pro všechny a v druhé půlce bude zachována zásluhová část.

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek rozhodnutí kvituje, jen podle něj mělo přijít mnohem dříve, než se valorizační spirála rozjela. „Je to asi nepopulární, ale bez pochyby naprosto nezbytný krok. Mám k němu jen jednu zásadní připomínku: Má téměř rok zpoždění. A ten rok bude sakra drahý letos i dlouhou řadu dalších let,“ uvedl Kalousek na twitteru.

 

 

Kritikům z opozičních lavic vzkázal, že sami za svých 8 let vlády žádnou reformu nepředstavili, tak ať teď mlčí. „Hnutí ANO kritizuje návrhy Mariana Jurečky. K tomu je třeba říct: Za 8 let ve vládě navzdory slibům nepředložilo žádnou reformu. Všechny kroky, které v penzích učinilo, vedly k větším výdajům a destabilizaci systému. Neudělali jediné stabilizační opatření. Tak ať teď, proboha, mlčí,“ vzkázal Kalousek.

 

 

Bývalý ministr financí, který zastával přísnou fiskální politiku v době ekonomické krize po roce 2008 navíc vládě poradil, aby na výdajové straně rozpočtu našla další škrty minimálně v hodnotě 100 miliard korun. Reagoval tím na příspěvek ekonomky Heleny Horské, podle níž se dá zkrotit inflace jen masivními fiskálními škrty.  

„Jak s úspěchem zkrotit dvoucifernou inflaci? Dle studie cca 200 globálních epizod s inflací okolo 20 % z dílny maďarské centrální banky (paradox, že) jen v 1/4 případů se inflace během 1 roku vrátila trvale pod 10 %. Základem úspěchu byly mj. fiskální škrty v rozsahu 1–1,5 %HDP,“ uvedla Horská na twiteru.

„Říkám to stále: Na výdajové straně lze škrtnout 100 mld., aniž by byl porušen sociální smír. Je to naopak nezbytné, chceme-li se rychle rozloučit s inflací, která sociální smír ohrožuje,“ souhlasil Kalousek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevykradl nějaký důchodový fond už TUPOLÁNEK ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse3x Zrušen pro pravdu , 18.04.2023 16:04:58
Na vládní zločiny by se nemělo zapomínat.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …