Kalousek mluvil o smrtícím koktejlu, který chystá vláda. Může prý zlikvidovat živnostníky

27.03.2014 16:08

Dvoumilionový strop pro uplatnění 60procentního výdajového paušálu pro živnostníky je poslední kapkou. Řekl to bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého může být změna v kontextu s jinými pro mnohé likvidační.

Kalousek mluvil o smrtícím koktejlu, který chystá vláda. Může prý zlikvidovat živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle Kalouska život živnostníkům znepříjemní i zavedení elektronické evidence tržeb, nedočkají se ani úlev na sociálním a zdravotním pojištění. „Dohromady se pro živnostníky může jednat o smrtící koktejl,“ uvedl pro Českou televizi Kalousek.

Od příštího roku totiž zřejmě budou moci 60procentní výdajový paušál uplatnit jen ti živnostníci, jejichž obrat nepřekročí dva miliony korun ročně. Od návrhu si Ministerstvo financí slibuje zvýšení příjmů státního rozpočtu zhruba o miliardu korun.

Kalousek v ČT uvedl, že v případě ostatních volných živností to za správný krok nepokládá. Je to totiž také potřeba vidět v souvislosti s ostatními opatřeními, která vláda na živnostníky chystá. Podle něj živnostníky zatíží například nutnost zavést elektronickou evidenci tržeb, jejich výdaje zvýší i odložení jednotného inkasního místa. Kvůli tomu pak například budou platit vyšší sociální a zdravotní pojištění.

„Pokládám to za špatný a nesystémový krok,“ řekl ve vysílání ČT24 Kalousek s tím, že proti výdajovým paušálům budou z opozice bojovat. „Předpokládám, že nás vládní většina přehlasuje. Ale bojovat budeme do poslední chvíle,“ řekl.

reklama

autor: jno

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…