Kalousek na záchodě. Kalousek žije skromně. Kalouska člověk musí mít rád, píše Mirek Topolánek

17.05.2016 9:54

Bývalý premiér Mirek Topolánek ve své knize „Hlavně se neposrat“ kupodivu vychválil „svého“ někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Podle něj Kalousek žije velmi skromně. „Vznikl mezi námi zajímavý druh přátelství, který trvá dodnes. Zažil jsem s ním spoustu smutného, zajímavého i veselého,“ prozrazuje Topolánek o Kalouskovi. A přidává historku o Obamovi, kterého prý Kalousek potkal na WC.

Kalousek na záchodě. Kalousek žije skromně. Kalouska člověk musí mít rád, píše Mirek Topolánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

„Hlavně se neposrat“ je titul nové knihy bývalého českého premiéra Mirka Topolánka, která má přes pět set stran. Již včera ParlamentníListy.cz čtenářům poodkryly některé pasáže knihy, kde se bývalý premiér (premiérem byl mezi lety 2006 až 2009), svěřoval s tím, co si myslí o svých politických rivalech. Nandáno tak od něj dostal třeba někdejší sociálně demokratický premiér Jiří Paroubek, anebo dnešní vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zatímco Paroubek ParlamentnímListům.cz řekl, že Topolánkovu knížku nečetl a ani by si ji osobně nikdy nekoupil, leda tak na záchod, kde by ji použil stejným způsobem jako toaletní papír, tak dnes ParlamentníListy.cz v dílku Mirka Topolánka objevily pasáž, v níž se kupodivu „Topol“ svěřuje, že má jednoho politika velmi rád. Je jím nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž Topolánkovi po dva roky coby ministr financí hlídal státní kasu.

„Pro některé démon, pro mne a doufám, že pro mnoho dalších – poslední skutečný český politik, rétor s dokonalou pamětí, geniální glosátor a mistr politické zkratky, brilantních intrik a schopnosti přežít. Jako nový předseda ODS a lídr opozice jsem se sešel s legendárním Kaldou, mocným šéfem rozpočtového výboru v restauraci U Kolowrata. Vykali jsme si a u několik lahví vína jsme se oťukávali. Získal jsem si ho zřejmě hodně drsnou replikou na téma lidovců. Říkal jsem mu: ‚Víte, pane předsedo, já mám vás, lidovce, v zásadě velmi rád.‘ ‚To kecáte,‘ opáčil. ‚Ne, ne, myslím to úplně vážně. Připadáte mi jako velmi čitelná a srozumitelná strana.‘ ‚To si fakt děláte srandu, co?‘“ píše v knížce Topolánek na vrub Kalouska.

Na WC s Obamou

A pak mu prý vylíčil, jací podle něj lidovci jsou. „Podívejte, vy máte dvě zásady, které dodržujete vždy a za všech okolností. Za prvé – kam vstoupí noha lidovce, tam už jsou potom jenom lidovci. Za druhé – když s někým můžete vy...kývat, tak to neomylně uděláte.“ „Smál se dlouho. Vznikl mezi námi zajímavý druh přátelství, který trvá dodnes. Zažil jsem s ním spoustu smutného, zajímavého i veselého. Slovo, které jsme si dali, platilo. Jednu veselou na závěr. Vrcholné jednání G20 v Londýně. Mirek přichází z WC. ‚Musím ti fakt poděkovat za to, že jsi mě vzal s sebou. Teď jsem byl na toaletě s Obamou...‘ Je těžké ho nemít rád,“ dodal k tomu Topolánek.

V jiné kapitole pak, možná nechtěně, prozradil, že je vlastně dnešní šéf TOP 09 velmi skromný.

„Standovy trable byly směšnou epizodou ve srovnání s dnešními ‚Čapími hnízdy‘ a neskutečnými střety zájmů, nad kterými už ani nikdo nepozvedne obočí. Mimochodem, když se podíváte, jak skromně žije Kalousek a jakým přepychem se obklopuje ‚tatarský nájezdník‘, tak vám ty jeho výkřiky o zkorumpovanosti musí připadat přinejmenším divně, ne?“ napsal.

Topolánek v závěsu za tím pak čtenářům vysvětlil, proč si zvolil trošku vulgární a možná i provokativní název knihy.

„Všechny, které připadaly v úvahu, byly buď obsazené a někdo je již použil, nebo nevyjadřovaly přesně to, co mě charakterizuje,“ vysvětlil Topol. „Není mnoho lidí, kteří byli absolutně nahoře i na samém dně a obě ty mezní situace zvládli možná se ztrátou okvětí, ale určitě bez ztráty kytičky. Být nahoře a zůstat normální je těžké. Padnout a zvednou se asi ještě těžší. Název Hlavně se neposrat popisuje obě úvrati naprosto pregnantně; a tu jistou míru neslušnosti mi, prosím, odpusťte.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…