Kalousek označil Babiše zvířecím jménem

07.09.2023 11:12 | Monitoring

O rozdílu mezi státníkem, politikem a dobytkem se na sociální síti X rozepsal někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Dobytek sprostě uráží všechny kolem sebe, lže o svých zásluhách a ušlechtilých motivech, přitom mu jde jenom o prachy a o moc nad všemi ostatními,“ zkonstatoval jeden z rozdílů. Pravděpodobně šlo o reakci na projev Andreje Babiše, někdejšího premiéra, na půdě Sněmovny. Toho Kalousek kritizuje téměř na denní bázi.

Kalousek označil Babiše zvířecím jménem
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Jaký je rozdíl mezi státníkem, politikem a dobytkem? Státník bojuje za své ideje a dává za ně hlavu na špalek. Politik se chce svojí činností slušně živit a vyhýbá se proto nepopulárním rozhodnutím. Dobytek sprostě uráží všechny kolem sebe, lže o svých zásluhách a ušlechtilých motivech, přitom mu jde jenom o prachy a o moc nad všemi ostatními. Otázka za '66 tisíc dolarů': Proč má ten sprostý bolševický dobytek nejvyšší voličské preference?" zeptal se na svém twitterovém profilu někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Evidentně tak narážel na vystoupení někdejšího šéfa vlády a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který ve Sněmovně označil ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) za nulu a parazita. Babiš reagoval na to, že Dvořák se dopoledne ohradil proti jeho přirovnání současného režimu k nové totalitě. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) předvedl Babiš morální striptýz, podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) představuje hrozbu a riziko pro demokracii, protože totalitu bude podle něho zavádět v případě návratu k moci.

Slovní přestřelku mezi koaličními politiky a šéfem ANO vyvolal krátce před schvalováním programu schůze Babiš, když obhajoval své tvrzení o tom, že současný kabinet zavádí novou totalitu. „V Parlamentu nás válcujete, ohýbáte jednací řád,“ uvedl předseda ANO. Obviňoval vládní koalici z toho, že obsadila všechny významné funkce. Součástí nové totality jsou i veřejnoprávní média, která jdou na ruku vládním politikům a jsou zapojena do jejich antibabišovského programu, prohlásil bývalý premiér.

Dvořák už v reakci na dopolední vystoupení Babiše uvedl, že současný režim nemůže být novou totalitou. Argumentoval tím, že ve skutečné totalitě by opoziční poslanec nemohl v šestihodinovém projevu „plivat na vládu“, jak to podle něj Babiš předvedl v úterý, a nemohla by se konat protivládní shromáždění. Za projev totality nelze považovat ani to, pokud o někom média zveřejní, že „lže, krade, podvádí a dělá špinavou práci“, dodal ministr v odpolední reakci.

Babiš na to řekl, že koalici vadí, že nekrade. „A tahle nula, co tam sedí na konci, kdo ho zvolil, proč tu vystupuje vůbec tenhle zbytečný ministr, nač tam je, tenhle parazit,“ řekl předseda ANO na Dvořákovu adresu.

Bartošek uvedl, že Babiš svými vyjádřeními poškozuje Českou republiku, rozděluje společnost a štve lidi proti sobě. „Jediný, kdo tady budoval totalitu, byli estébáci a komunisti,“ prohlásil Bartošek. Babiš s tím má podle něho zkušenosti. Pokud v Česku nastane nějaká totalita a omezování práv, bude to podle Bartoška poté, pokud se expremiér Babiš znovu dostane k moci. „Jezdíte se ochytřovat za (Viktorem) Orbánem do Maďarska,“ dodal.

Babiš prohlásil, že byl za minulého režimu „pasivní člen KSČ“ na rozdíl od lidovců, kteří s komunisty vládli. Předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) dehonestoval jako prodejkyni mobilů. „Můžete bouchat, kolik chcete, vy jste to tady po revoluci všechno rozkradli, vytunelovali, děláte z lidí jenom hlupáky,“ reagoval na nesouhlasné reakce koalice.

Babiše podle Rakušana stačí rozčílit, aby ukázal, kým je, a předvedl morální striptýz. Podle Bartoška lidé nejsou hloupí, a proto Babiš na začátku letošního roku nebyl zvolen prezidentem. „Pokud budete v Parlamentu, budete to muset poslouchat,“ reagoval Bartošek na Babišovu výzvu, aby lidovci „nežvanili“ o demokracii.

Dvořák označil Babišova tvrzení o nové totalitě za „ubohý pokus přihřát si svou politickou polívčičku“. Ministr také uvedl, že se skutečnou komunistickou totalitou má velmi intenzivní osobní a rozhodně ne povznášející zážitek. „Proto mě uráží, když někdo, kdo má zásadně jinou zkušenost s totalitou, někdo, kdo totalitě sloužil, kdo na ní prosperoval, kdo s ní spolupracoval, tady dnes znehodnocuje význam slova totalita použitím výrazu nová totalita na současnou realitu,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

označit ožralu z Bechyně jakýmkoliv zvířecím jménem není možné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 07.09.2023 11:37:28
jakýkoliv tvor v přírodě je užitečnější ,než tento lidský odpad.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…