Kalousek plánuje z lidí dostat další 4 miliardy

04.03.2012 8:03

Vyšší daně a tím několik miliard do rozpočtu navíc by mělo plynout z vyšších daní na elektřinu a plyn.

Kalousek plánuje z lidí dostat další 4 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Domácnosti by v příštích letech mohly na daních z energií odvést do rozpočtu několik miliard korun navíc oproti současnému stavu. Je to jeden z možných plánů ministra financí Miroslava Kalouska jak zvýšit daňové inkaso. 

Vyšší zdanění energií  má podle předběžných výpočtů přinést státní kase 4,1 miliardy korun, připomíná server Aktuálně.cz. Ministerstvo navrhuje tři změny: Zdvojnásobení daně z elektřiny, zrušení daňového osvobození zemního plynu pro domácnosti a zavedení uhlíkové daně.

Dvojnásobná daň z elektřiny

Všech domácností - ale i firem a dalších odběratelů - se dotkne případné zdvojnásobení daně z elektřiny. Od toho si ministerstvo slibuje dodatečných 1,2 miliardy korun v roce 2013 a ještě o dvě stě milionů více v roce 2014.

Pro rodiny by to znamenalo zvýšení celkové roční platby za elektřinu zhruba o procento. Daň z elektřiny nyní činí 28,30 korun za megawatthodinu (MWh) a tato daň dále podléhá ještě dani z přidané hodnoty. Celkově by tak zdvojnásobení této daně znamenalo zdražení o 33,96 koruny za jednu MWh.

U domácnosti, která elektřinou netopí ani neohřívá vodu, by to při průměrné spotřebě 2,2 MWh za rok znamenalo zdražení o necelých 75 korun ročně. Zvýšená daň by tak celkovou platbu za elektřinu zvedla zhruba o 0,6 procenta, upozornil server. Dalších 900 milonů korun by měla zajistit daň pro domácnosti při odběru plynu.

„Typickému zákazníkovi by vzrostly roční náklady v případě zrušení osvobození od daně ze zemního plynu pro domácnosti o 765 korun," řekl  deníku Aktuálně.cz Pavel Grochál ze společnosti RWE Transgas.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…