Kalousek pořád vykládá, jak je sněmovna nedůstojná. Ať se podívá, jak k tomu dneska přispěl. V dohře debaty o EET padla i slova monstrum a znechucení

10.07.2015 23:23

V pořadu Události, komentáře v pátek večer na ČT24 vystoupili Ivan Pilný (ANO) a Martin Plíšek (TOP 09), kteří hovořili o elektronické evidenci tržeb a registračních pokladnách, jež dnes v Poslanecké sněmovně prošly prvním čtením.

Kalousek pořád vykládá, jak je sněmovna nedůstojná. Ať se podívá, jak k tomu dneska přispěl. V dohře debaty o EET padla i slova monstrum a znechucení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek vzal boj proti vládnímu návrhu zákona o evidenci tržeb netradičně

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný úplně podle svých slov neví, co přesně sledoval ministr financí velkou „účtenkou“, kterou při jednání ukázal, a připustil, že to mohlo působit i trochu komicky. „Na druhou stranu, pan poslanec Kalousek často říká, jak je sněmovna nedůstojná, ale přitom to zrovna on porušuje docela často, a dnes jste to mohli vidět,“ poznamenal v pořadu a dodal, že nechápe, proč opozice udělala z tohoto tématu obrovské monstrum. „Myslím, že je lepší a efektivnější vybírat daně, než je zvyšovat, jako to dělala minulá vláda,“ řekl rovněž.

Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 ministr financí na těch „účtenkách“ neměl uvedeny všechny údaje, které bude muset obchodník vlastně při každé transakci uvádět. S tím ale nesouhlasil Pilný, a elektronickou evidenci, která dnes prošla prvním čtením, tak přirovnal k internetovému bankovnictví. „Budou tam jen nezbytné údaje, které identifikují obchodníka a plátce,“ slíbil.

Je to protiústavní a navíc to všechny znechutí

Plíšek vidí největší problém v tom, že všechny údaje na účtenkách budou dohledatelné podle IČA. „Tím je ministr financí, majitel firmy, která podniká v oblasti potravin a v mnoha dalších sférách, bude určitě moci využít,“ uvedl v pořadu a dodal, že je podle něj protiústavní, že chce vláda vyčleňovat některé segmenty podnikání, nebo tam naopak některé bude přidávat.

S tím prý nemá žádný problém Pilný, podle něhož je jedině dobře, že se na věc podívají i odborníci z ústavněprávního výboru. Ten také uvedl, že sice nemá jistotu, že to budou všichni dělat podle předpisů a vydávat za každou transakci účtenky. „Počítačové algoritmy ale určitě budou schopné najít nějaké anomálie, které lecco prozradí,“ naznačil, na co Andrej Babiš spoléhá.

To nicméně nijak neuspokojilo Plíška, který připomněl, že šedá ekonomika tvoří v Česku asi patnáct procent. „Vláda určitě bude mít nějaké informace, kde jsou největší úniky, a nemyslím si, že to bude v oblasti pohostinství apod., což de facto vláda říká,“ projevil svůj názor a nastínil, že kvůli navrhovanému zákonu budou muset zavřít malé hospody na vesnicích. „Na vesnici mají být škola, kostel, obchod a také hospoda, úplně vidím, jak to budete těm lidem vysvětlovat,“ poznamenal a dodal, že přitom, jak u nás fungují technická připojení, jasně vidí, jak si někdo přijde koupit pět rohlíků a dvě mléka a systém zrovna spadne. „Vždyť to znechutí jak obchodníka, tak i  zákazníka,“ zakončil svůj názor, proč nesouhlasí s projednávaným návrhem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…