Kalousek poslal na Vondru kontrolu. Měl dát firmě zakázku za 766 milionů

27.01.2011 10:11

AKTUALIZOVÁNO Podle zjištění deníku Právo se sekce, kterou v době předsednictví EU řídil současný šéf obrany Alexandr Vondra (ODS), dopustila protiprávního jednání. A to ve chvíli, kdy bez výběrového řízení "přiklepla" nejdražší zakázku soukromé firmě.

Kalousek poslal na Vondru kontrolu. Měl dát firmě zakázku za 766 milionů

Nejen šéf dopravy Vít Bárta (VV), ale nyní už i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) má co vysvětlovat. Vondra totiž čelí obvinění z korupčního jednání, jehož se jeho resort měl dopustit v době českého předsednictví EU. Tehdy byl Vondra vicepremiérem a vedl vládní sekci pro předsednictví.

Podle trestního oznámení, které podle policejního zdroje deníku Právo leží od minulého týdne na policejním prezidiu, šlo o podivnou zakázku za více než tři čtvrtě miliardy korun. Tu Vondrova sekce bez veřejné soutěže "přidělila" firmě Promopro. 

Jako důvod automatického přidělení zakázky sekce uváděla skutečnost, že právě Promopro má v oblasti požadovaných služeb exkluzívní postavení a jiné firmy  by je nebyly schopny zajistit. To se však nijak neprokázalo.

Vondra: Vím, že se něco chystalo

"Nemám o tom žádné informace, takže se k tomu nemohu vyjadřovat. Jisté ale je, že po organizační stránce bylo předsednictví naprosto perfektně zvládnuté a co se týče celkových nákladů srovnatelné s předsednictvím jiných zemí. Organizační zajištění navíc zachránilo pověst České republiky poté, co uprostřed předsednictví padla vláda," uvedl ve čtvrtek Vondra pro online deník Aktuálně.cz.

K celému případu ale dodal, že již dva měsíce se od novinářů dozvídá, že se chystá diskreditace jeho osoby v souvislosti s předsednictvím EU. "Vzhledem k tomu, že nemám důvod cokoli zastírat, rozhodl jsem se, že dnes odpoledne učiním rázné tiskové prohlášení k této věci," řekl Vondra.

Nečas: Vondra za to nemůže

K podezření z pochybného zadání zakázky se v České televizi vyjádřil také premiér Petr Nečas (ODS). "Tyto věci nespadaly pod pana místopředsedu, vytváří se jen oslí můstek," ohradil se proti Vondrově obvinění Nečas s tím, že ekonomický úsek spadal ve vládní sekci pro předsednictví přímo pod vedoucího úřadu vlády. 

Šéf financí Miroslav Kalousek však situaci komentovat nechtěl. Právě jeho resort přitom hloubkový audit ohledně hospodaření za českého předsednictví EU inicioval. "V tuto chvíli nebudu nic komentovat," řekl vyhýbavě serveru.

Politici drží bobříka mlčení

ParlamentníListy.cz ohledně netransparentního zadání zakázky kontaktovaly nejen Vondru a Kalouska, ale také ministra dopravy Víta Bártu (VV), jímž v současnosti zmítá aféra kolem firmy ABL. Ani jeden z nich se však zatím k zakázce pro Promopro zatím nevyjádřil.

Firma je prý exkluzivní. Její jednatel to ale neví

Zakázka se týkala pronájmu a obsluhy audio-vizuální techniky na akcích pořádaných v rámci českého předsednictví EU v prvním pololetí roku 2009. Podle jednatele Promopra Jaroslava Veselého přitom jeho firma u nás exkluzívní postavení dodavatele takové techniky pro velké kongresy nemá.

Trestní oznámení na podivné přidělení zakázky podalo po hloubkové kontrole ministerstvo financí. To v něm míří nejen na jednatele a současně vlastníky společnosti Promopro - manžele Jaroslava a Milenu Veselé, ale i na dosud neznámé osoby, jež zastupovaly ČR při jednání s nimi. Zřejmě se přitom jedná o lidi vedené právě Vondrou.

Zakázka podražila. Téměř desetkrát

Na celé věci je přitom zajímavé, že právě zakázka pro Promopro "spolkla" skoro sedmdesát procent rozpočtu, jež měla Vondrova sekce k dispozici. Důvodem je skutečnost, že i přesto, že si Promopro původně naúčtovalo "jen" maximálně 85 milionů korun, nakonec si vyfakturovalo téměř desetkrát více, tedy 766 milionů.

Více čtěte:

  • Na obraně nakoupili mercedesy mezi lékárničkami. Za devět milionů
  • Kontrola ministerstva financí cílí na Alexandra Vondru
  • Dimun čeká druhou kauzu Drobil. Bude jí audit u Vondry
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

    18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

    Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …