Kalousek se u Moravce vážně naštval. A stačila k tomu jedna Faltýnkova věta...

20.11.2016 13:39

V nedělních otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda Babišova hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a takřka se trhali na kousky. Jedna slovní rána střídala druhou a vzduchem létalo jedno obvinění za druhým. Slovní přestřelku ovšem zahájil sám Moravec tím, že poukázal na „neviditelnost prezidenta Miloše Zemana“.

Kalousek se u Moravce vážně naštval. A stačila k tomu jedna Faltýnkova věta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

„Pokud prezident slavil 17. listopad, tak byl neviditelný,“ zahájil pořad Moravec v narážce na slova hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který nařkl z neviditelnosti velvyslance Spojených států v Česku Andrewa Schapira během oslav státního svátku 28. října na Hradě.

Do kontrastu k Zemanovu mlčení postavil Moravec projev slovenského prezidenta Andreje Kisky, který v tento den promluvil veřejně a označil přechod k demokracii, který započal 17. listopadu 1989, za jeden z nejdůležitějších momentů ve slovenských dějinách.  

Zákon o hanobení prezidenta jsme odmítli, zdůraznil Faltýnek

Aby toho nebylo málo, kromě prezidentova mlčení tu teď máme ještě návrh zákona na obnovení paragrafu o hanobení prezidenta republiky, pod který se podepsala i část poslanců ANO. Kalousek okamžitě ujišťoval, že by TOP 09 zákon napadla u Ústavního soudu, pokud by prošel. Negativně se k zákonu stavěl i Faltýnek.

„Připadá nám podivné vynucovat si úctu k prezidentovi zákonem a navíc ještě pod trestní sankcí. Myslím, že by mělo být věcí každého z nás uchovat si úctu k prezidentovi. Je věcí každého člověka, jakou úctu k tomuto úřadu má. Já osobně úctu k úřadu prezidenta mám, a to bez ohledu na to, kdo ho zrovna zastává, ať je to Miloš Zeman nebo někdo jiný,“ konstatoval Faltýnek. Předsednictvo hnutí ANO se od tohoto zákona distancovalo a Faltýnek předpokládá, že hnutí jako celek ve sněmovně tento zákon nepodpoří.

Kalousek si rýpl jak do prezidenta Zemana, tak do hnutí ANO. „Já už jsem řekl, že prezident sám by byl v konfliktu s tímto zákonem minimálně jednou týdně,“ zahájil Kalousek. Tento zákon podle jeho názoru jen pokračuje v upevňování trendu, který zde nastolila vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Stačí si prý vzpomenout, že tato koalice protlačila zákon, podle něhož se zvláštní ochraně těší úředníci státu. Pokud je někdo uráží, vystavuje se možnému postihu. „Úředníci, kteří mají z podstaty věci sloužit občanům, jsou zde stavěni do pozice vrchnosti,“ pokračoval Kalousek. Tento postup prý považuje za nepřijatelný.   

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Faltýnek si to však nenechal líbit. „Já tu mám seznam těch 16 nesvobod, které zmiňuje TOP 09, protože oni vlastně ani jiný program nemají,“ přešel do okamžitého protiútoku. Skutečně se přihlásil k tomu, že se ANO hlásí k určité přísnosti např. v oblasti výběru daní, na čemž nevidí nic špatného.  

Tím ovšem Kalouska rozpálil. „TOP 09 má na rozdíl od ANO velmi propracovaný volební program. Je docela urážlivá lež, když někdo řekne, že nemáme volební program,“ ohradil se důrazně.

Faltýnek okamžitě přidal další kopanec do TOP 09. „Za necelý rok budou volby, tak uvidíme, jak dobrý a propracovaný volební program TOP 09 má. Akorát jednu prosbu. Pokud ho má, tak bych prosil, aby jej dodržovala, protože minule to nedělala,“ zkonstatoval.

Měl zde na mysli zvýšení daní, k čemuž sáhla vláda Petra Nečase (ODS) s Miroslavem Kalouskem v pozici ministra financí, ačkoli slibovala, že daně zvyšovat nebude. Kalousek k tomu okamžitě dodal, že nikdo daně nezvyšuje rád, ale bylo to nutné, protože jsme čelili hospodářské krizi. Z pohledu pravicové vlády šlo jen o dočasné opatření. 1. ledna 2015 se lidem měly podle původního návrhu vrátit desítky miliard korun. Jenže nová koaliční vláda s ministrem financí ANO tento plán změnila a lidem žádné peníze nevrátila. „Bylo to ustaveno zákonem, ale nová koaliční vláda tento zákon aktivně zrušila. A my nechceme říct nic jiného, než že si necháváte od 1. 1. 2015 mnohem víc peněz a ještě tvrdíte, že jste nezvýšili daně, vždyť vy jste je zvýšili,“ udeřil Kalousek.

Faltýnek nabídl jiný pohled. Vláda Bohuslava Sobotky prý už lidem ty peníze vrací, protože jim zvyšuje platy, zvyšuje důchody, zvyšuje daňové úlevy pro rodiny a tak podobně.

Kalousek však vytáhl další ostrou munici, když poukázal na to, že letošní rozpočet je na tom tak dobře proto, že vláda neumí lépe investovat. Leží na účtech a nic se s nimi neděje. „To není žádná úspora, ale odložená spotřeba,“ rýpl si Kalousek. Kromě toho ovšem vydáváme velké peníze na dotacích pro některé podniky a těmto podnikům se opravdu už daří líp, jak slibovalo hnutí ANO. Jen mělo podle Kalouska říct, že bude líp jen někomu.

Faltýnek sice uznal, že se nedaří investovat tolik, kolik by se možná dalo, ale i tak současný kabinet investuje např. do staveb silnic víc, než se investovalo za Miroslava Kalouska. „Za vlády pana Kalouska, kdy úspěšně vládli a po těch třech letech to skončilo celkem fiaskem, oni za tu dobu nepostavili nic,“ vysmál se Kalouskovi místopředseda hnutí ANO. „Dvacet let se tady nedělalo nic a my jsme teď rozkopali celou republiku,“ zaznělo také od místopředsedy hnutí ANO. Současně si posteskl, že tato vláda zdědila velmi problematickou smlouvu s firmou Kapsch.

To si zase nedal líbit Kalousek. Okamžitě připomněl, že hnutí ANO řídí resort dopravy už tři roky, ale neustále se vymlouvá na to, co udělali ti či oni předchůdci. „To je vrchol neschopnosti, který možná zvládnou okecat Babišova média a možná to zvládne i tady pan Faltýnek, ale jinak to není nic jiného než chucpe,“ hřímal předseda TOP 09. Připomněl navíc, že se Babišovo hnutí ANO opakovaně zavázalo vypsat otevřené výběrové řízení na výběr mýta, ale zatím to nikdo neudělal. Místo toho ministr dopravy Dan Ťok podepsal další dodatek s firmou Kapsch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…