Kalousek se za komunistického fízla omlouvat nemusí. Němcová se poradila s právníkem a vyřkla ortel

25.09.2014 17:34

Podle předsedkyně mandátového výboru Miroslavy Němcové (ODS) se Miroslav Kalousek (TOP 09) nemusí omluvit poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za označení „komunistický fízl“. Informaci přinesla Česká televize. Původní usnesení mandátového a imunitního výboru, podle kterého se měl Kalousek omluvit, totiž podle Němcové nevstoupilo v platnost.

Kalousek se za komunistického fízla omlouvat nemusí. Němcová se poradila s právníkem a vyřkla ortel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Miroslava Němcová

Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru ale po dnešku usnesení výboru neplatí: „Podle prvního rozhovoru, který jsem měla se šéfem sněmovní legislativy, to zatím vypadá, že tím, že sněmovna nepotvrdila rozhodnutí mandátového výboru – tedy příkaz k omluvě – tak vlastně nemůže nabýt právní moci a zůstane to v podobě písemného rozhodnutí výboru, se kterým už se dál nic dít nebude,“ uvedla Němcová.

Kalouskův výrok, který projednával mandátový a imunitní výbor zněl takto: „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“

Kalousek se měl podle rozhodnutí výboru komunistickému poslanci Ondráčkovi za červnové výroky omluvit. Místopředseda TOP 09 se vzhledem k působení komunistického poslance za socialismu ale omlouvat nehodlá a proti verdiktu se odvolal. Slova jako „gestapáci“, „fízlové“ nebo „mlátičky“ se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají, uvedl mimo jiné Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…