Kalousek udeřil na ODS: Vymlouvají se na zákony, ale pravda je jinde

19.08.2013 19:52

„Budeme-li všichni naživu, což samozřejmě garantovat nelze, budeme všichni na svých místech a hlasovat pro rozpuštění sněmovny,“ prohlásil s úsměvem místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server Týden.cz. Tvrzení občanských demokratů, že by bylo lepší hlasování odložit kvůli probíhajícím legislativním procesům, považuje za nesmyslnou výmluvu.

Kalousek udeřil na ODS: Vymlouvají se na zákony, ale pravda je jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kalousek poukázal na skutečnost, že v legislativním procesu bude vždy nějaký důležitý zákon, a proto čekání na jejich dokončení by mohlo být nekonečné. „Zadruhé, i kdyby se vzhledem k nedávno demonstrované jednotě klubu ODS podařilo najít ve sněmovně sto jedničku pro přehlasování případného senátního veta, nikde není napsáno, že by to nevrátil pan prezident,“ dodal.

Oddalování tohoto řešení současné politické situace by navíc podle Kalouska znamenalo prodlužování krize, nestability a zvyšování rizika rozpočtového provizoria, což představuje vysokou cenu za nejistou možnost dokončení legislativního procesu. Pochybuje i o tom, zda je toto skutečný důvod odmítavého postoje ODS k rozpuštění sněmovny. „Spíš se domnívám, že v její současné situaci je ten čas pro ně kriticky krátký na sestavení kandidátek,“ míní.

Premiér v demisi Jiří Rusnok už avizoval, že pro naléhavé případy využije institut zákonných opatření. Možnost, že by se tímto způsobem například změnila sazba daní, by podle jeho očekávání neměla nastat. „Mohu jen doufat, že k tak nesmírně vulgárnímu kroku se neodhodlá ani tato vláda. Zákonná opatření jsou instrumentem, který má být používán jen pro zcela mimořádné a neočekávané situace,“ zdůraznil místopředseda TOP 09.

Výpadek v příjmech překonám z úspor

Pokud se sněmovna zítra skutečně rozpustí, bude mít Kalousek dle svých slov do předčasných voleb jakožto první místopředseda strany, který se uchází o důvěru voličů, práce až nad hlavu. „Co se týče dvouměsíčního výpadku v příjmech, myslím si, že každý nejen konzervativní politik, ale i jenom trochu odpovědný člověk, ho musí být schopen ze svých úspor překonat,“ odvětil na dotaz, jak se vyrovná se ztrátou poslaneckého platu i náhrad.

Jak bude vypadat volební kampaň TOP 09, zatím odmítl prozradit. „Volební štáb dostal k dispozici rozpočet padesát milionů a je teď na něm, aby nám v historicky krátké době předložil varianty nejefektivnější volební kampaně. Až se rozhodneme, což bude v řádu dnů, budeme vše včas prezentovat,“ sdělil pouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…