Kalousek už má jasno, jak a odkud bude ničit Rusnokovu vládu

23.07.2013 8:02

Hned po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem vyhlásil Miroslav Kalousek tuhý poslanecký odboj jeho vládě. Pokud bude kabinet jmenovaný prezidentem vládnout bez podpory sněmovny, fungování mu bude ztrpčovat a znemožňovat hlavně rozpočtový výbor sněmovny. O těchto snahách exministrů píší Lidové noviny.

Kalousek už má jasno, jak a odkud bude ničit Rusnokovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ostře sledovat počínání Rusnokovy vlády chce nejen Miroslav Kalousek, ale i jeho kolegové. Lidové noviny píší, že jsou to třeba šéfka LIDEM Karolina Peake nebo exministr dopravy Zbyněk Stanjura z ODS. Ten připomíná, že do poslaneckých lavic se po pádu vlády vrací devět z jejich sedmnácti členů. „Určitě to budeme v ODS řešit,“ řekl Stanjura.

Nejlepším řešením je prý pracovat proti vládě v jednotlivých výborech.. Tam totiž mohou poslanci každý vládní návrh zákona úplně přepsat. „Moje logická volba by byl hospodářský výbor,“ dodal Stanjura s tím, že právě tady začínal.

Bývalý ministr Kalousek se snad jako jediný nechystá do žádného výboru sněmovny. Lidové noviny píší, že bude spoléhat na svou přirozenou autoritu. „Budu velmi pilně sledovat agendu všech ekonomických výborů, nejen rozpočtového,“ řekl Kalousek LN.

Škatulata, hýbejte se

Výměny ve výborech sněmovny se dají očekávat prý někdy v září. Dojde k nim tehdy, pokud Rusnokova vláda získá důvěru, nebo pokud v druhém pokusu nebude sestavovat vládu kandidátka pravicové koalice Miroslava Němcová z ODS.

Podle LN novin si Peake i ostatní exministři uvědomují, že ve výborech musí někoho vystřídat. „Je potřeba to dohodnout s ostatními stranami i kolegy, jak to případně udělat,“ říká Peake. Deník připomíná, že funkce ve výborech jsou spojeny s finanční odměnou a i to může být pro exministry zajímavé.

To, že o práci ve výboru mají zájem, potvrdili například bývalý ministr zemědělství Petr Bendl, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, Karolina Peake nebo již zmíněný Zbyněk Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…